Unul dintre secretele nutritionistilor inseamna portii mici si dese. Acesta este motivul pentru care cei mai multi specialisti recomanda 5 mese zilnice. Atunci cind maninci putin si des, organismul va asimila mult mai putin. Daca maninci rar, portiile vor fi mari, deci vei aduce un aport caloric insemnat, in organism. Acesta este motivul pentru care ne ingrasam, daca mincam o singura data, pe zi. Asadar, este important sa ai control deplin, asupra marimii portiilor de mincare, fara a te supune corvoadei de a cintari, tot ceea ce pui in farfurie. Iata 10 trucuri, ce te vor ajuta sa ai masura lucruilor, in dieta ta:

1. Alege-ti unitati precise de masura. Transforma o cana, o lingurita si o lingura dragute in “gadget-uri” alimentare !

2. Cumpara-ti farfurii si castroane mai mici si afla-le masura. Un bol de supa poate insemna 250 ml, dar si 500 ml ! Si, din necunoasterea masurii, poti minca mai mult decit cere dieta.

3. Cind maninci o salata, cere dressingul separat si nu-l turna peste salata ! Contine o multime de calorii. Inmoaie furculita in sos si apoi in legume, ca sa reduci aportul caloric adus, organismului.

4. Invata sa-ti portionezi mincarea ochiometric, prin comparatie cu diverse obiecte, si sa stii ce inseamna, cu exactitate, “o portie”. De exemplu, aproximativ 100 g de piept de pui sau peste au dimensiunea unui pachet de carti de joc. O jumatate de ceasca este de dimensiunea unei cupe de inghetata, iar o ceasca este cit o minge de tenis.

5. Nu sta la masa, mai mult decit este necesar ! Asta nu inseamna sa maninci pe fuga, ci sa previi tentatia de a minca mai mult decit trebuie.

6. Portioneaza alimentele pe care le cumperi, in portii mici si corecte, in asa fel incit, atunci cind vrei sa gatesti sau sa maninci, sa ai la indemina exact cantitatea de mincare necesara dietei. Acest lucru este bine sa-l faci indiferent daca e vorba despre carne sau cereale.

7. Masoara, cu atentie, cantitatea de ulei folosita ! Chiar si uleiurile sanatoase, recomandate in diete, au un continut caloric mare si sint suta la suta grasimi.

8. Cind mergi la restaurant si nu ai nici o unitate de masura, maninca doar jumatate din portie sau imparte prinzul cu un prieten.

9. Legumele sint aliatii tai ! Inainte de masa, maninca o cana cu supa de legume si alatura, prinzului, o salata mare. Astfel, vei umple stomacul, fara a consuma multe calorii.

10. Maninca, atunci cind ti-e foame, si ridica-te de la masa, atunci cind esti pe jumatate satula !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler