Daca dieta de slabire, pe care o tii, nu iti aduce rezultatele asteptate, consulta urmatoarea lista, ce contine 25 de greseli frecvente, intilnite in curele de slabire. Daca te ingrasi, aparent fara motiv, cauta, in lista de mai jos, posibile explicatii. S-ar putea sa depistezi cauza kilogramelor in plus. Dupa ce vei corecta greselile, vor aparea si rezultatele mult dorite, cu siguranta ! Sa iti fie de folos !

1. Dietele de slabit rapide

A-ti dori sa scapi de kilogramele in plus sau de celulita, peste noapte, reprezinta cea mai mare greseala. Dietele de slabire rapide nu fac decit rau, organismului tau. Ideal, este sa pierzi 1,2 kg/saptamina.

2. Lipsa micului dejun

Studiile au demonstrat ca lipsa micului dejun reprezinta una dintre cauzele ingrasarii si a dietelor de slabire esuate. Micul dejun trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei, ca sa ai energie si sa scapi de senzatia de foame. Mai multe amanunte, in articolul “Vrei sa slabesti ? Maninca, la micul dejun, ca un rege !“.

3. Lipsa unui jurnal alimentar

Intr-o dieta de slabire, este important sa cunosti calitatea si cantitatea alimentelor consumate. Nu este necesar, intotdeauna, sa-ti numeri caloriile din farfurie, dar este esential sa stii ce si cit ai mincat, in fiecare zi a regimului de slabire.

4. Lipsa unei cantitati corespunzatoare de apa

Apa este esentiala, in procesul de slabire. Vrei sa crezi sau nu, fara minimum 8 pahare cu apa/zi, eforturile tale vor fi zadarnice, iar rezultatele dietei de slabit, minime. 8 pahare cu apa, in fiecare zi, reprezinta cantitatea minima de apa, recomandata de specialisti. Mai multe informatii, in articolul “De ce este important sa bei 8-10 pahare cu apa, pe zi“.

5. Sucurile de fructe din comert

Acestea contin un numar mai mare de calorii, decit sucul proaspat, pe care ti-l prepari tu, acasa, din fructe. Sucurile din comert pot contine si adaus de zahar sau conservanti. In plus, sucurile din comert nu iti ofera nici o cantitate de fibre, pentru ca nu contin pulpa fructului.

6. Consumul de lichide care contin calorii

Chiar si laptele degresat are calorii ! Fereste-te sa inlocuiesti apa, cu alte bauturi aparent inofensive si fereste-te de bauturile energizante !

7. Ignorarea etichetelor de pe alimente

Citirea etichetei, inainte de a cumpara sau minca un aliment, este obligatorie ! Vei fi surprinsa, atunci cind vei vedea cite calorii pot contine unele alimente, pe care le consideri bune, pentru dieta de slabire. Vei fi surprinsa, cind vei vedea lunga lista de E-uri si de aditivi sau vei afla cite grasimi contine alimentul respectiv. Nu uita: cifrele de pe eticheta reprezinta continutul a 100 g de aliment, nu al unei portii !

8. Gustarile “fat-free”, adica fara grasimi

De cele mai multe ori, alimentele “fat-free” contin mai mult zahar, pentru a compensa lipsa grasimii ! Vei constata, cu surprindere, ca si continutul caloric poate fi mai mare, decit cel al produsului similar, care contine grasimi.

9. “Interzis”, pentru alimentele preferate

Punerea alimentelor preferate, pe lista “interziselor”, poate reprezenta o greseala, intr-o dieta de slabire. Pofta de o mincare preferata iti va aduce frustrari si un sentiment negativ, in dieta. Sfatul nutritionistilor este sa ne facem pofta, de citeva ori/luna, ca recompensa, dar fara a abuza.

10. Legumele gatite in ulei

Desi legumele au un continut caloric scazut si nu contin grasimi, de cele mai multe ori sint preparate intr-o cantitate mare de ulei si, deci, sint imbibate cu grasimi si calorii. Alege, pentru dieta de slabire, legumele preparate la aburi, pe gratar sau in salate.

11. Salatele de la fast-food

Acestea contin o cantitate mare de sos, cind sint gata preparate. Iar sosurile au un continut caloric mare. In plus, salatele de la fast-food contin tot felul de topping-uri, bogate in grasimi si calorii: brinza grasa, crutoane, bacon.

12. “Ciugulitul” involuntar

A-ti linge degetele, dupa ce iei o bucata de mincare, sa o pui intr-un vas mai mic, gustatul din  mincare, atunci cind gatesti, “curatatul” farfuriei, atunci cind micutului tau i-a mai ramas o inghitura de mincare – toate aceste gesturi duc, fara sa-ti dai seama, la kilograme in plus. Sint gesturi mici, care trec neobservate, dar care, in timp, clintesc acum cintarului, in plus !

13. Obisnuinta de a minca la restaurant

Niciodata, nu vei afla cum sint preparate mincarurile, sosurile, ciorbele sau aperitivele. Niciodata, nu vei afla ce ingrediente au fost folosite, la prepararea mincarurilor. Cel mai cinstit este sa gatesti tu si sa maninci acasa. La fel, la serviciu, ia-ti o casoleta cu mincare preparata de tine, decit sa comanzi de la o firma de catering.

14. Alegerile “nedocumentate”

O mincare aparent sanatoasa poate fi cosmar, pentru dieta de slabire ! De exemplu, un sandwich cu peste pare o alegere buna. Gresit ! Acel peste este asezonat cu sosuri si maioneza, ajungind sa aiba un continut caloric mai mare decit un hamburger ! Chiar daca e invelit doar intr-o tortilla, fara sos tartar, tot ajunge sa aiba 400 de calorii !

15. Lipsa celor 2 gustari, din dieta de slabire

Chiar daca ti se pare ca, eliminind gustarile, reduci aportul caloric zilnic, aceasta nu reprezinta decit o mare greseala, intr-o dieta de slabire. Iti va fi foame, in permanenta, vei minca mult si cu pofta, la mesele principale, si vei depune, in continuare, kilograme. Cele 2 gustari nu trebuie sa lipseasca, din meniul tau zilnic.

16. Excluderea deserturilor, din meniu

Pofta de dulce reprezinta cea mai frecventa cauza a dietelor de slabire esuate. Nu exclude dulciurile, complet ! O data/saptamina, poti avea o gustare dulce, dar ai grija la cantitatea si calitatea alegerii, pe care o faci ! In sectiunea Alimentatie sanatoasa, vei gasi dulciuri dietetice foarte, foarte gustoase, recomandate de nutritionist.

17. Infometarea

Atunci cind reduci aportul caloric zilnic sub 1000 de calorii, nu faci altceva decit sa-ti incetinesti metabolismul ! Iar cind vei minca, mai mult de 1000 de calorii, pe zi, vei asimila rapid, dublu !

18. Eliminarea totala a grasimilor, din alimentatie

E adevarat ca ele ingrasa cel mai tare, dar eliminarea completa a grasimilor reprezinta o mare greseala ! Ele folosesc la o buna absorbtie a nutrientilor, te ajuta sa te simti satula si trebuie sa reprezinte 30 % din aportul caloric zilnic. Alege grasimile sanatoase si evita-le pe cele saturate (zilnic, aportul de grasimi saturate trebuie sa fie de 10 %).

19. Eliminarea carbohidratilor, din alimentatie

Si ei ingrasa foarte tare, dar reprezinta sursa noastra de energie si trebuie sa reprezinte 55, 60 % din aportul alimentar zilnic. Alege, pentru meniul tau, carbohidratii buni, asa cum sint cerealele integrale, piinea neagra, orezul brun, etc.

20. Cintarirea zilnica

Cintarirea si masuratorile zilnice duc la obsesie si reprezinta un mare pericol, intr-o dieta de slabire. Fluctuatiile zilnice de greutate se intimpla din cauza variatiilor de apa, din tesuturi, si din cauza lichidelor din chimia organismului. Rezultatele obtinute de pe o zi, pe alta, sint irelevante. Cintarirea si masuratorile, intr-un program de slabire corect se fac o data/luna.

21. Mincatul rapid

Creierul tau are nevoie de 20 de minute, pentru a intelege emiterea semnalului “sint satul”. Daca maninci repede, e normal ca, in 20 de minute, sa consumi o cantitate mai mare de alimente, decit atunci cind maninci incet si mesteci fiecare inghititura de cel putin 10 ori.

22. Portiile de mincare mari

Mesele rare si mari reprezinta o alta greseala alimentara si o cauza a kilogramelor in plus. Maninca putin si des (de 5 ori/zi), daca vrei sa ai rezultate frumoase, in dieta pentru slabire si in mentinerea de dupa dieta. Portiile mici ajuta la stabilizarea cantitatii de zahar, din singe, si previn senzatia de foame iminenta.

23. Prea multa cafea

E adevarat, cafeaua te ajuta sa slabesti (daca alegi varianta simpla, fara frisca si siropuri dulci), dar, bauta in cantitati mari, poate provoca deshidratare si poate perturba somnul – doua lucruri care afecteaza dieta pentru slabit.

24. Mentalitatea ca “dieta este de ajuns”

Cind incepem o dieta pentru slabire, organismul are tendinta de a-si incetini arderile, pentru a conserva energia. Exercitiile fizice pentru slabit si tratamentele anticelulitice te vor ajuta sa accelerezi arderile si metabolismul. Un program de slabire corect include toate aceste metode.

25. Lipsa recompenselor

Creierul are nevoie de recompense, pentru a putea continua lupta cu kilogramele. La fiecare evaluare lunara, ori de cite ori atingi un target, pe cintar, ofera-ti un mic rasfat, o recompensa non-alimentara: un masaj, o fusta frumoasa, o bijuterie la care visezi. Acest lucru te va motiva, in continuare !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler