URDA face minuni, pentru organismul oricui. Are doar 8% grasime saturata si contine proteine de calitate superioara. Ofera rapid senzatie de satietate, pentru o lunga perioada de timp, avind o densitate nutritionala mare. Specialistii recomanda ca urda sa fie consumata la micul dejun, la ora 10 sau la ora 17, in intervalele in care glicemia scade, in mod natural. Un alt avantaj al consumului de urda este acela ca mareste masa musculara. Urda contine aminoacizi ramificati, ce construiesc fibra musculara. Nutritionistii recomanda urda in combinatie cu marar, ardei gras, castravete sau rosie. Specialistii nu recomanda amestecul dintre urda + preparate din carne, pentru ca ele contin tipuri diferite de proteine, ce se digera greu, impreuna.
SALATA VERDE este numita, de catre specialisti, ”o adevarata matura, pentru tubul digestiv”, datorita fibrelor alimentare nedigerabile, pe care le contine. Ea este utila in cazurile de constipatie, colita de putrefactie, intoxicare cronica a organismului. Principiile active amare ale salatei, stimuleaza secretia de sucuri gastrice si peristaltismul tubului digestiv, fiind recomandata in dispepsie, gastrita hipoacida, digestie dificila, atonie gastrica sau intestinala. Tot datorita principiilor amare, ajuta functia hepatica si produce o profunda detoxifiere a organismului.
ROSIILE taie pofta de mincare si ofera senzatie de satietate, un timp indelungat, pentru ca ele contin substante ce scad nivelul unui hormon implicati in senzatia de foame. Grelina se numeste acest hormon gastric, iar nivelul lui creste, atunci cind stomacul este gol. Cercetatorii britanici spun ca substanta care actioneaza asupra hormonului si, implicit, asupra senzatiei de foame, este licopenul, pigmentul care da culoare rosiilor. In plus, rosia aduce organismului tau o cantitate importanta de vitamina C, ajuta la scaderea colesterolului.
MURATURILE IN OTET reprezinta o sursa excelenta de fibre, vitamine si minerale, iar otetul un adjuvant eficient, in curele de slabire. Specialistii care au studiat beneficiile otetului, pentru organism, spun ca acesta inhiba acumularile de grasime si previne steatoza hepatica (depunerea grasimii, pe ficat). Atentie, insa: muraturile in otet nu le sint recomandate persoanelor care sufera de diverse afectiuni ale stomacului ! Daca alegi muraturile in saramura, consuma-le cu moderatie. Cantitatea mare de sare duce la retentie hidrica, ceea ce duce la retinerea apei, in tesuturi. De asemenea, muraturile in saramura iti pot face rau, daca le consumi in cantitati mari si suferi de hipertensiune arteriala.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler