Atunci cind trecem de la sezonul rece, la primavara, organismul are o perioada de adaptare, din punct de vedere energetic si, implicit, nutritional. Isi reface “proviziile” de vitamine, isi reface sistemul de aparare, afectat de frig, isi reface stocul de energie, pentru a se adapta noilor conditii. In timpul acestei treceri, multi dintre noi se confrunta cu o senzatie de foame ceva mai accentuata, ca un simptom specific asteniei de primavara. Este important ca, in aceasta perioada, sa avem grija ce, cit, cum si cind mincam. Altfel, riscam sa ne alegem cu ceva kilograme in plus, in loc sa scapam de surplusul adunat, in timpul iernii ! Aceasta este perioada din an, in care putem invata, cu usurinta, sa mincam exact atit cit avem nevoie. In continuare, 4 sfaturi utile pentru “silueta de primavara” si despre importanta proteinelor animale, in alimentatie:

  • Sfatul numarul 1: mese la ore fixe, zi de zi, si nimic intre ele. Si nu uita: micul dejun este obligatoriu, pentru ca el te ajuta sa ai energie si sa nu simti foamea, peste zi.
  • Sfatul numarul 2: meniul tau trebuie sa contina 5 mese, pe zi, chiar daca pina acum aveai doar 3. Mincind putin si des, vei ajuta organismul sa depaseasca senzatia de foame.
  • Sfatul numarul 3: maninca in tihna. Chiar zilele trecute spuneam, intr-un articol, ca senzatia de satietate apare in circa 15-30 de minute, de la momentul mesei, si ca mincatul pe fuga, in graba, duce la consumarea unei cantitati mai mari de mincare. Durata ideala a unei mese este de circa 30 de minute, pentru ca organismul sa aiba timp sa transmita, creierului, semnalul ca s-a saturat.
  • Sfatul numarul 4: alege, pentru meniul tau, alimente satioase, care iti tin de foame, un timp indelungat. Dintre acestea, iti amintesc doar citeva: urda, ouale de prepelita, ciupercile, supele si bauturile calde, cerealele integrale, rosiile si sucul de rosii.

Legumele si fructele asigura organismului vitamine si energie, dar nici proteinele animale nu trebuie sa lipseasca, din meniul tau. Ele vor intirzia aparitia senzatiei de foame, fiind foarte satioase. Atentie, insa, proteinele animale au regulile lor, principala fiind ca nu se amesteca niciodata cu carbohidratii (cartofi, orez, paste, piine).

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler