Vrei sa incepi o dieta de slabire si nu ai idee care sint primii pasi, pe care este bine sa-i faci ? Specialistii spun ca exista 6 lucruri, care te pot ajuta sa dai startul unei diete, cu succes. Sfatul lor este sa ii urmezi, iar apoi sa decizi ce ai de facut, mai departe, ca sa scapi de kilogramele in plus si de celulita. Sint 6 sfaturi simple, pe care sint convinsa ca le poti urma, fara nici un efort !

1. PASUL 1: NU MAI MINCA FAST FOOD

Oricit de greu iti este, acest tip de alimentatie reprezinta una dintre principalele cauze ale ingrasarii, in Romania si in intreaga lume. Cum poti scapa de dragostea pentru fast food ? Specialistii te sfatuiesc sa-ti umpli burta cu cit mai multe alimente, care contin carbohidrati complecsi: sparanghel, anghinare, piine cu seminte (hrisca este cea mai indicata), salata de varza cruda. Aceste alimente au un continut mare de fibre, care asigura organismului energie si reduc senzatia de foame si pofta de fast food. Fa-ti placerea cu o gustare buna si asigura-te ca ai in casa, tot timpul, alimente sanatoase, pe care sa le maninci imediat ce apare pofta de “interzise”.

2. PASUL 2: SPUNE “NU”, DULCIURILOR

Stiu, aceasta este o mare provocare ! Dar, se poate sa iesi invigatoare, din lupta cu ciocolata, cu gogosile si cu prajiturile. Garantat ! Cel mai important este sa-ti propui sa stai departe, de dulciuri si sa eviti locurile, in care v-ati putea intilni. Evita, de asemenea, binecunoscutul cerc vicios: dulciurile produc fluctuatii ale zaharului, in singe, ceea ce duce la scaderea energiei si la pofta de dulce.

3. PASUL 3: NU MAI MINCA CEEA CE RAMINE IN FARFURIA COPILULUI SAU SOTULUI

Aceste mici “ciuguleli” reprezinta una dintre cauzele marilor fluctuatii de greutate. Desi ti se pare ca e o nimica toata, daca vei aduna “resturile” consumate, din farfuria celui mic sau a sotului, vei constata ca aduci o multime de calorii, in organism. Cum poti scapa de acest obicei, care iti aduce kilograme in plus ? Foarte simplu: pregateste portii mai mici de mincare, pe care le suplimentezi, doar in cazul in care e nevoie.

PASUL 4: NU GUSTA DIN CHIPSURILE SI PUFULETII COLEGILOR

Poti evita aceste tentatii cotidiente, vorbindu-le colegilor tai, despre intentia de a minca sanatos. Roaga-i sa nu mai puna, pe biroul tau, platoul cu pateuri sau prajiturele. Ofera-le alimente sanatoase, pe care le cumperi special pentru ei, ca sa le arati ca exista alternative, pentru aceste “rontaieli”, din timpul orelor de program. Studiile arata ca alimentatia sanatoasa se invata mai usor, in grup. La fel cum o dieta de slabire se tine mai usor, atunci cind ai un partener de lupta.

PASUL 5: NU MAI MINCA, DUPA ORA 21

Daca ora ta de culcare este 12 noaptea, ultima masa este bine sa fie luata cel tirziu la ora 21. Nutritionistii spun ca, intre ora de culcare si cina, trebuie sa existe cel putin 3 ore, daca vrem sa nu ne ingrasam. Stiu, foamnea de lup apare seara tirziu si chiar noaptea. Se pare ca plictiseala, lipsa de preocupare, din timpul serii, si mesele dezordonate reprezinta cauzele mincatului, la ore tirzii. Ce poti face ? Distrage-ti atentia, de la aceasta foame “falsa” ! Asculta muzica, fa o baie calda, vizioneaza un film bun. Respectarea orarului de masa, mesele frecvente (5, pe zi), servite pina la ora 21, te vor ajuta sa invingi “foamea de noapte” !

PASUL 6: CONTROLEAZA STRESUL SI NU MINCA, DIN CAUZA LUI

Atunci cind esti obosita, deprimata sau stresata, maninci. E lucru stiut. Apoi, regreti ca ai mincat. In aceasta stare, poti recunoaste unul dintre simptomele mincatului compulsiv, provocat de un nivel crescut de stres. Studiile au demonstrat ca stresul induce probleme de alimentatie. Ce poti face ? In primul rind, fii sincera, cu tine, si identifica mincatul emotional. Apoi, preia controlul asupra dietei. Fa-ti un jurnal alimentar, in care sa notezi tot ce maninci, pentru a avea control asupra mincarii. Gaseste alternative, solutii, care sa inlocuiasca mincatul compulsiv. Bea ceai sau apa, in loc sa maninci. Fa sport, mediteaza sau discuta cu alte persoane, care au aceasta problema.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler