Este o schema de calcul des folosita de catre specialistii italieni, in dietele din clinicile de estetica. Am decis sa v-o prezint, pentru ca reprezinta o alternativa, cu rezultate bune, in tara de provenienta. Regula presupune ca, nici o masa din zi, sa nu depaseasca cifra 9.

Fiecare aliment are un punctaj si singura grija pe care trebuie sa o aveti este sa calculati corect punctajul fiecarei mese. In timpul dietei, sint recomandate cite 3 mese principale pe zi, fara restrictii de cantitate. Alimentele nu necesita cintarire si pot fi amestecate dupa propriul gust, in asa fel incit suma lor sa nu depaseasca 9 puncte la o masa.

ALIMENTELE DE 0 PUNCTE: otet, apa, cafea, lamiie, piper, sare, condimente, ceai, infuzii

ALIMENTE DE 1 PUNCT: sfecla, sparanghel, brocolli, anghinare, conopida, varza, castraveti, varza murata, fasole verde, ciuperci, andive, cicoare, salata verde, vinete, ardei (gras si iute), praz, ridichi, telina, spanac, dovlecei

ALIMENTE DE 2 PUNCTE: carne alba, slaba (pui, curcan, iepure), peste slab, sunca de pui, lapte degresat, iaurt dietetic, urda de vaca

ALIMENTE DE 3 PUNCTE: unt, margarina, ulei de seminte, ulei de masline, maioneza, vegeta, mustar

ALIMENTE DE 4 PUNCTE: mezeluri de porc, icre, peste gras, oua, crustacee, fructe de mare

ALIMENTE DE 5 PUNCTE: carne grasa (porc, miel, cirnati)

ALIMENTE DE 6 PUNCTE: brinzeturi de oaie

ALIMENTE DE 7 PUNCTE: cereale integrale

ALIMENTE DE 8 PUNCTE: biscuiti integrali, cartofi (la cuptor/fierti), mazare, piine integrala, paste integrale, faina alba, gris, porumb

ALIMENTE DE 9 PUNCTE: caise, ananas, pepene (rosu/galben), portocale, mandarine, avocado, morcov, fructe de padure, kiwi, mango, mere, piersica, pere, grapefruit, rosii

REGULI IMPORTANTE:

1. IN TIMPUL DIETEI, BAUTURILE ALCOOLICE SINT INTERZISE !

2. ZAHARUL ESTE INTERZIS ! CELE MAI RECOMANDATE SINT GLUCOZA SI FRUCTOZA.

3. MAI MULTE LEGUME LA ACEIASI MASA TOTALIZEAZA 1 PUNCT ! (dovlecel+vinete+ardei gras=1 punct)

4. MAI MULTE FRUCTE LA ACEIASI MASA TOTALIZEAZA 9 PUNCTE ! (mere+portocale+kiwi=9 puncte)

5. CELELALTE ALIMENTE, CHIAR DACA AU ACELASI PUNCTAJ, SE ADUNA, DACA SINT CONSUMATE LA ACEIASI MASA ! (pui+urda=2+2=4 puncte)

6. OUL SE SOCOTESTE DE 4 PUNCTE, CHIAR DACA MANINCI DOAR ALBUSUL SAU GALBENUSUL !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler