Perceptia propriei imagini sau “Body Image”, cum o numesc specialistii americani: inseamna felul in care ne percepem aspectul fizic si reprezinta o preocupare frecventa, atit in rindul femeilor, cit si in cel al barbatilor. Studiile recente arata ca 45 % dintre barbati si 56 % dintre femei au nemultumiri legate de felul in care arata, de aspectul fizic.
Daca te numeri printre persoanele nemultumite de propriul corp, actioneaza ! Dieta echilibrata, exercitii fizice pentru slabit si tratamente anticelulitice – acestea sint cele 3 elemente, care alcatuiesc un program de slabire corect. Iata si 7 sfaturi, ce te vor ajuta sa-ti imbunatatesti felul in care iti privesti propriul trup.
1. Nu te mai compara, cu alte persoane ! Fiecare om este unic, fiecare corp este unic. Frumusetea ta nu poate fi a altuia; reciproca e valabila.
2. Constientizeaza faptul ca “cine esti” vine din interior ! Fiecare om este special, in felul lui. Capul sus, umerii drepti, zimbetul pe buze ! Mindreste-te cu “cine esti”, indiferent daca ai 50 sau 100 de kilograme !
3. STOP gindurilor negative ! Scoate-le, din mintea ta, alunga-le si nu le mai povesti, nimanui ! Incepind de astazi, vorbeste despre tine numai si numai pozitiv ! Tu este cel mai mare fan al tau.
4. Trateaza-ti corpul cu respect ! Iubeste-te ! Iubeste-ti mintea, sufletul si corpul. Doar asa, cei din jur te vor respecta si te vor iubi. Oamenii din jur sint oglinda felului in care noi insine ne privim.
5. Actioneaza ! Descopera activitati care iti fac bine si iti pun corpul in valoare. Ceva nou, ce nu ai mai incercat, pina acum. Ceva care sa-ti dea incredere in tine si in fortele tale: dansuri, sport, drumetii… incerca-le, pe toate !
6. Imbunatateste-ti aspectul fizic, dar nu uita ca nu exista perfectiune ! Exista doar armonie.
7. Alege compania a persoanelor care te sustin si fereste-te de “prietenii” care iti spun “vai, ce te-ai ingrasat !”, atunci cind tu ai slabit, de fapt.
FERESTE-TE DE FALSA PERCEPTIE A PROPRIULUI CORP !
Intr-un studiu realizat pe un lot de 2200 de femei, 17 % dintre doamne au declarat ca sint supraponderale, desi cele mai multe aveau Indicele de Masa Corporala sub valoarea normala (erau, deci, prea slabe), 20 % dintre ele au spus ca se simt jenate de felul in care arata si 16 % au declarat ca devin deprimate, cind se uita in oglinda, pentru ca nu le place ceea ce vad. Specialistii atrag atentia ca acest comportament, acest mod de perceptie a propriei imagini, este caracteristic persoanelor anorexice. Cazurile patologice, in care este nevoie de interventie medicala si care au risc vital, au plecat de la o falsa perceptie a propriului corp: “sint grasa (desi, in realitate, greutatea este normala sau prea mica), deci ma infometez, nu mai maninc nimic”.
Un alt studiu, realizat tot in SUA, arata ca un sfert dintre femeile supraponderale considera ca nu au probleme cu greutatea. Mai mult de 2000 de femei obeze si supraponderale le-au spus specialistilor ca ele sint doar plinute, nicidecum obeze sau supraponderale. Si in acest sens, specialistii trag un semnal de alarma: persoanele care au probleme cu greutatea sint tot mai numeroase si incepem sa uitam ce inseamna “normoponderal”. La nivel mondial, oamenii devin tot mai grasi, iar perceptia generala se schimba: ii consideram normali, pe cei care intrunesc majoritatea. Extrem de periculoasa schimbare, pentru sanatatea noastra !
CUM POTI AFLA DACA AI O GREUTATE NORMALA ?
Simplu: calculeaza-ti Indicele de Masa Corporala, in functie de greutate si inaltime. Impartim greutatea la patratul inaltimii. Iata un exemplu de calcul, pentru o persoana care are inaltimea de 1,65 si greutatea de 84 de kilograme:
1,65 x 1,65 = 2,72
84 : 2,72 = 30,88
Indicele corporal este 30,88. In functie de acest indice, putem afla daca avem greutatea ideala, prea mica sau prea mare.
* sub 20 – greutatea este prea mica si pot aparea probleme de sanatate
* intre 20 si 25 – greutatea este ideala
* intre 25 si 30 – sintem supraponderali
* de la 30 in sus – incepe obezitatea
* peste 40 – obezitatea este grava si implica alte suferinte grave, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea
* peste 50 – superobezitatea morbida, ne pune viata in pericol
* peste 60 – super super obezitatea reprezinta o situatie extrem de grava, in care riscul vital tinde spre suta la suta.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler