Fibrele alimentare reprezinta o parte importanta a alimentatiei echilibrate si nu trebuie sa lipseasca, din meniurile tale. Asa cum ne sfatuiesc toti nutritionistii, fribrele trebuie sa se regaseasca, zi de zi, in alimentatia ta, daca vrei sa maninci corect si sanatos. Ele sint importante, pentru toata lumea, dar in special pentru persoanele care au un tranzit intestinal greoi.

CE SINT FIBRELE ALIMENTARE ?

Sint substante de balast, pe care stomacul nu le digera, dar care sint foarte importante, pentru organismul nostru. Fibrele alimentare sint de doua feluri: solubile si insolubile. Cele din prima categorie se transforma intr-un gel, atunci cind se combina cu lichidele, si scad colesterolul. Cele din a doua categorie sint ca un fel de matura, pentru tractul digestiv, pe care il traverseaza intacte, prevenind constipatia si ajutind tranzitul intestinal.

IN CE ALIMENTE GASIM FIBRELE ALIMENTARE ?

In fructe, legume si cereale integrale. Produsele de origine animala nu contin fibre alimentare.

CITE FIBRE ALIMENTARE ESTE BINA SA CONSUMAM ?

Specialistii ne recomanda 25-30 g de fibre alimentare/zi. Lipsa lor, din alimentatie, ne poate face mult rau si ne poate aduce o multime de probleme: balonare sau constipatie, dar si cancer de colon sau boli de inima. In aceiasi masura, excesul de fibre alimentare nu este sanatos. El poate face ca substantele nutritive sa nu mai fie absorbite, atit cit ar trebui, in organism.

LA CE AJUTA FIBRELE ALIMENTARE ?

La o multime de lucruri ! Dau senzatie de satietate, timp indelungat, si ne ajuta sa slabim. Reduc colesterolul din singe. Previn aparitia bolilor cardio-vasculare. Previn si trateaza constipatia. Regleaza tranzitul intestinal si elimina toxinele, din organism.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler