Atunci cind te confrunti cu senzatia de foame intensa, nu da vina, intotdeauna, pe stomacul tau ! Foamea nu inseamna, intotdeauna, ca organismul tau are nevoie de hrana. Senzatia de foame iminenta poata aparea, de multe ori, din motive psihologice, emotionale. Iata 5, dintre ele, cele mai frecvent intilnite in studiile de specialitate:
1. RECLAMELE TV
Ti s-a intimplat sa simti foamea, in mod acut, dupa ce ai vazut, la televizor, reclame la mincare ? Daca ai patit acest lucru, nu te mira ! Acesta este scopul reclamelor, al celor care le fac si al producatorilor de alimente ! O mincare apetisanta poate induce senzatia de foame, chiar daca organismul tau nu are nevoie de hrana, in acel moment. Totul este sa nu te lasi intimidata !
2. PLIMBARILE PRIN MAGAZINELE DE MINCARE
De cite ori nu ai cedat, in fata unei patiserii ? Studiile arata ca, in afara vederii, gustul si mirosul alimentelor pot induce senzatia de foame iminenta, chiar daca tu abia te-ai ridicat de la masa. Important este sa nu cedezi in fata tentatiilor si sa nu te lasi impresionata de “vai, ce bine miroase !” sau de “mmm, ce gust bun are !”.
3. OBICEIUL DE A GUSTA ALIMENTELE
“Ia sa gust si eu un cub, din ciocolata asta, sa vad daca e buna” – iti suna cunoscut ? Reprezinta una dintre greselile alimentare si iti poate aduce o multime de kilograme in plus ! Din simplul motiv ca foarte putina lume se poate reduce la un cub de ciocolata. De obicei, cub, dupa cub, se maninca, dintr-o suflare, intreaga ciocolata. Pentru ca “gustatul” unui aliment iti provoaca “foamea, pentru el”, iti deschide apetitul.
4. LIPSA UNEI PREOCUPARI
Ai observat ca, atunci cind esti ocupata, cind ai multa treaba, nu simti senzatia de foame ? Si ca, atunci cind nu ai nimic de facut, incepi sa te gindesti la mincare ? E un obicei frecvent, nu ti se intimpla doar tie ! Mincarea este cea mai la indemina preocupare, pe care o poti gasi, atunci cind n-ai ce face. Asadar, da-i creierului tau de lucru, tine-l ocupat cu alte ginduri, ocupa-ti timpul, ca sa scapi de falsa senzatie de foame !
5. SUFERINTA MENTALA
Furia, stresul, stima de sine scazuta, frustrarea, anxietatea si vinovatia induc senzatia de foame, atunci cind, de fapt, organismul nu are nevoie de hrana. Se intimpla asa, pentru ca mincatul excesiv reprezinta o alinare, o consolare, o recompensa, pentru suferintele mentale. De asemenea, emotiile puternice te pot face sa simti foamea, dupa ce abia ai mincat. Nu ti s-a intimplat, niciodata, sa vorbesti cu persoana iubita, la telefon, iar apoi sa simti nevoia de a rontai ceva ? Partea buna a lucrurilor este ca, in toate aceste cazuri, controlul se afla in miinile noastre si in mintea noastra !
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler