Sintem, in permanenta, ocupati, stresati, cu grija zilei de miine. Activitatile in familie au devenit un lux de weekend. Si totusi, specialistii spun ca este mult mai usor sa deprinzi un stil alimentar echilibrat si obiceiuri sanatoase, in familie, impreuna cu cei dragi. “Implica-ti copiii, atunci cind gatesti, si alege vacantele care va tin, pe toti, in miscare ! Asa veti fi mai sanatosi si veti petrece impreuna mai mult timp de calitate” – acesta este sfatul dieteticianului american Ellie Krieger. Nu este complicat, dar totul trebuie sa inceapa cu o promisiune…

1. PROMITE-TI CA VETI DEVENI O FAMILIE MAI SANATOASA

Studiile arata ca o familie, in care toti membrii adopta o nutritie sanatoasa si in care exista au un program comun de fitness si micare, are mai multe sanse de reusita, in ceea ce priveste stilul de viata echilibrat. Pune pe hirtie un plan de actiune, adu, zi de zi, ceva bun, in viata familiei tale. Lucruri simple: luni, mincam o portie de rosii, in plus. Marti, o portie de proteine slabe, cum ar fi tonul. Miercuri, facem impreuna 30 de minute de exercitii fizice. Si tot asa. Bifeaza, zi de zi, promisiunile respectate.

2. MICII BUCATARI

Studiile arata ca, atunci cind copiii sint implicati in planificarea meselor si in realizarea meniurilor, vor accepta mai usor si cu bucurie, regulile alimentatiei sanatoase. Implica-ti copilul, in bucatarie, lasa-l sa-si prepare o gustare sanatoasa ! Tine la vedere, la indemina lui, alimentele si micile gustari sanatoase, pentru a-l impiedica sa ajunga la punga cu snacks-uri sarate sau dulci. Lasa, pe masa, cosul cu fructe si ascunde, in camara, dulciurile si covrigeii. Invata-l sa-si prepare un cocktail sau o salata de fructe, in castroanele lui preferate.

3. INVATA-TI COPILUL SA MANINCE, ZI DE ZI, FRUCTE SI LEGUME CRUDE

Aceasta este un modalitate simpla, pentru tine si copilul tau, de a obtine o alimentatie sanatoasa: jucati-va, de-a culorile, in bucatarie ! Pune-l, pe micutul tau, sa noteze ce culori au alimentele, pe care le maninca zi de zi. Faceti un concurs al fructelor si legumelor colorate, pentru ca ele va aduc multa sanatate:

  • Alimentele rosii sint bogate in licopen, un element ce reduce riscul aparitiei cancerului. El se gaseste in: rosii, pepeni si grapefruit rosu, struguri, vin rosu, coacaze, capsuni si mere rosii.
  • Alimentele portocalii contin alfa- si beta-caroten, molecule ce ajuta la imbunatatirea comunicarii dintre celule si la prevenirea imbatranirii precoce. Doua dintre aceste alimente sint morcovii si mango.
  • Alimentele galbene contin vitamina C si molecule carotenoide. Dintre ele, sint recomandate portocalele, mandarinele, papaya si nectarinele.
  • Alimentele de culoare galben-verzui contin carotenoizi si luteina, elemente care contribuie la sanatatea sistemului ocular. Aceste alimente sint spanacul, mazarea, porumbul si avocado.
  • Alimentele verzi contin microelemente care ajuta la asigurarea sanatatii ficatului si la sintetizarea unor molecule care distrug celulele canceroase. Dintre acestea, ne stau la indemina broccoli, varza si salata.
  • Alimentele colorate in alb/verde contin flavonoizi, molecule care protejeaza membranele celulelor. Asa sint ceapa, usturoiul, telina, perele, vinul alb, andivele si arpagicul.

4. INTOARCE-TE LA CINA IN FAMILIE

Propune-ti ca aceasta masa sa fie luata, zi de zi, in familie. Daca, pina la amiaza, sinteti ocupati si pe drumuri, cina trebuie sa fie, fara exceptie, masa voastra “de suflet”. Studiile arata ca un copil, care maninca impreuna cu familia lui, dezvolta obiceiuri alimentare mai sanatoase, ceea ce il fereste de obezitate si de riscurile ei.

5. DISTRATI-VA, ZI DE ZI, IMPREUNA

Ridica-te si fa miscare, oricit esti de obosita ! Fa miscare, impreuna cu familia ta, zi de zi. Si asta nu inseamna sa mergeti la sala… O plimbare de 30 de minute, dupa cina, impreuna cu toti ai tai, e binevenita. Pe vreme buna, cumparati-va role si patinati impreuna. Iarna, mergeti la patinoar. Fa, din aceasta activitate, o distractie energizanta zilnica. O data pe saptamina, puteti merge impreuna intr-un loc de agrement. Exista astfel de locuri, pentru intreaga familie, unde puteti face diverse sporturi. Chiar daca pare “din filme”, prea complicat, pentru viata reala, incearca macar o saptamina, sa vezi cit e de simplu si benefic !

6. VACANTA FAMILIEI

Cea mai sigura modalitate de a scapa de stres este miscarea. Pune la punct un plan de vacanta. Indiferent de destinatia aleasa, vei gasi, cu siguranta, o varianta de a face miscare, in familie. In loc sa alegi un film, opteaza pentru un tur cu bicicletele, pentru citeva ore petrecute pe pirtie, pentru o ora de inot, pe zi, pentru drumetii sau pentru diverse sporturi distractive – le avem pe toate la indemina, indiferent daca ne petrecem vacanta aici sau in strainatate. Stabileste un program zilnic, ofera-i familiei tale cit mai multe activitati distractive si va veti intoarce acasa energizati si fericiti !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler