A venit vara si iti este greu sa maninci carne si oua ? Preferi mincarurile usoare si racoroase ? Sint perfect de acord cu tine, dar sa nu uitam ca proteinele joaca un rol esential, in pastrarea sanatatii, in buna functionare a organismului si … in cura de slabire ! Nutritionistii ne recomanda ca 10-15 %, din alimentatia zilnica, sa reprezinte proteine. Vestea buna este ca acestea pot fi luate si din alimentele de natura vegetala, numai bune, in zilele calduroase de vara. Iata, 8 motive, ca sa iubesti proteinele, si 5 variante de proteine vegetale:
ROLUL PROTEINELOR, IN ALIMENTATIE
– ajuta la construirea fibrei musculare, stimuleaza secretia de colagen, consolideaza oasele si articulatiile, ajuta la formarea globulelor rosii
– ajuta la cresterea si buna functionare a tuturor organelor
– sporesc imunitatea organismului
– ajuta la regenerarea parului, unghiilor si pielii
– sintetizeaza intreg materialul genetic al organismului
– ne furnizeaza energie, la fel ca ceilalti nutrienti importanti
– pun in miscare nutrientii pe care ii consumam
– ne ajuta sa slabim, pentru ca nu se depun in celulele adipoase, ci doar in muschi
CELE MAI BUNE PROTEINE ANIMALE
– Oul este cea mai pura proteina animala (mai exact, galbenusul de ou). Un ou contine 6, 7 grame de proteine. Nutritionistii ne recomanda sa consumam 2, 3 oua/saptamina, in cursul diminetii sau prinzului, niciodata seara.
– Carnea (in special carnea rosie) reprezinta o alta sursa buna de proteine. O felie de carne, de marime medie, contine 7, 8 grame de proteine.
– Lactatele (alege-le pe cele degresate) iti aduc proteine, in organism. O cana cu lapte contine, in medie, 7, 8 grame de proteine.
– Pestele este o alta sursa excelenta de proteine (si nu numai). El ne este recomandat de 2, 3 ori/saptamina. La fel, fructele de mare aduc proteine de calitate, in organism.
CELE MAI BUNE PROTEINE VEGETALE
– o ceasca de tofu contine 20 de grame de proteine
– o ceasca de fasole boabe contine 15 grame de proteine
– o ceasca de quinoa contine 8 grame de proteine
– o cana cu lapte de soia contine 7 grame de proteine
– o ceasca de orez brun contine 4, 5 grame de proteine
Cele mai multe legume si cereale contin cel putin 1 gram de proteine vegetale. Iata un alt motiv pentru care ele trebuie sa constituie baza alimentatiei noastre zilnice.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler