Trecerea de la 30, la 10 grade Celsius ne afecteaza pe toti, indiferent daca sintem tineri sau virstnici, femei sau barbati, indiferent daca avem kilograme in plus sau nu. Schimbarea brusca a temperaturii bulverseaza organismul, dar alimentatia ne poate ajuta sa-l echilibram. Ce este bine sa mincam, in aceasta perioada ?
Primul sfat al nutritionistilor este sa nu uitam, in perioada aceasta, nici de proteinele animale, nici de legume, nici de alimentele energizante. Impreuna fac casa buna, te incalzesc si te ajuta sa slabesti. Iata citeva dintre sugestiile specialistilor, pentru meniurile zilelor geroase, pe care tocmai le traversam.
1. Supe si ciorbe de legume, pui, vita. Daca tii regim, nu pune, in ele, ulei si cartofi.
2. Ghiveci de legume
3. Soteuri de legume (conopida, dovlecei, morcovi, broccoli)
4. Legume la gratar (vinete, dovlecei, ciuperci, rosii, ceapa, ardei gras)
5. Varza la cuptor
6. Peste la gratar
7. Citrice
8. Pepene galben
9. Fructe oleaginoase, cu lactate (sana, iaurt, kefir)
10. Ceaiuri de plante cit mai multe. Nu le bea fierbinti, ci calde !
Hidratarea este foarte importanta, in perioada rece, chiar daca organismul nu cere apa multa. Cele 8 pahare cu apa/zi trebuie sa ramina una dintre principalele reguli, din viata ta.
De asemenea, supele si bauturile calde ne ajuta sa facem fata zilelor friguroase. Tot ele “taie” pofta de mincare exagerata, ce poate aparea, din cauza frigului. Specialistii ne sfatuiesc sa fierbem supa la foc mic, pentru ca ajuta la pastrarea valorii nutritionale a legumelor din compozitie.
Ceaiurile calde sint o alegere buna, pentru aceasta perioada. Poti alege ceaiurile de fructe, dar nu uita: frunzele si fructele nu trebuie fierte, ci doar infuzate, daca vrei sa le pastrezi proprietatile terapeutice. Un ceai mai putin cunoscut in Romania, dar despre care merita sa aflam cit mai multe informatii, este Ceaiul Rosu African sau Ceaiul Rooibos. Este excelent, simplu sau in combinatie cu alte ceaiuri, fructe sau flori, fiind ceaiul cu cea mai scazuta cantitate de teina (cofeina). Pentru ca are aceasta calitate, este recomandat si copiilor, femeilor insarcinate si proaspetelor mamici, in perioada alaptarii. Ceaiul Rooibos detoxifica, calmeaza febra si durerile de cap, combate alergiile, previne diverse inflamatii si infectii, japonezii numindu-l “Ceaiul vietii lungi”.
In secventa VIDEO, poti vedea modul corect de preparare a ceaiului de fructe si alte secrete despre beneficiile ceaiurilor naturale:
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler