Iti amintesti povestea copilariei, in care bostanul se transforma intr-o caleasca frumoasa ? Dar mirosul copilariei, care iti gidila narile, atunci cind bunica iti cocea dovleac ? Imbina cele doua amintiri si bucura-te de vedeta sezonului: dovleacul ! Pe cit de simplu, pe atit de benefic, bostanul este miraculos, in cura ta de slabire. El transforma kilogramele in plus, in cea mai armonioasa silueta. Eu iubesc dovleacul copt si iti dezvalui, chiar acum, cum il pregatesc:
O felie de dovleac aduce, organismului tau, fibre alimentare, vitamine, minerale si… putine calorii ! 100 g de dovleac contin 24 de calorii. Deci, liber, la bostan, chiar daca tii dieta de slabire ! Este un aliment satios, care te ajuta sa ai o silueta frumoasa, dar care are si alte beneficii pentru sanatate si frumusete: contine antioxidanti si beta caroten, care previn aparitia diferitelor tipuri de cancer, protejeaza vasele de singe si sistemul imunitar si… previn imbatrinirea !
In fiecare toamna, dovleacul copt este, pentru mine, rasfatul preferat ! De ce sa-l asezi intre foi de placinta si sa-l transformi intr-un desert care ingrasa, cind il poti prepara si altfel, tot pe post de desert ? Aseaza, intr-o tava, feliile de dovleac si baga-le in cuptor. La final, presara citeva fire de indulcitor si scortisoara, din belsug ! Este minunat !!!
Iata si un alt mod de preparare a dovleacului la cuptor: dovleacul se pune in tava de copt, impreuna cu mar, scortisoara, nuci si migdale. Cum este ? Delicios !
Tot asa de bun este si dovleacul cu mar ras, facut la cuptor:
O alta super reteta, supa-crema de dovleac:
Ingrediente: 2 cepe, 1 morcov, 1 pastarnac, dovleac, ghimbir, scortisoara, sare, piper, ulei, 100ml vin alb (optional), piine neagra, usturoi, unt sau margarina
Mod de preparare:
Supa: Se curata si se taie marunt ceapa, se dau pe razatoare morcovul si pastarnacul. Se pun la calit cu putin ulei si apa, se adauga sare, piper, ghimbir pudra si un catel de usturoi taiat fin. Cind sint gata, se sting cu vin alb (optional), iar apoi se adauga bostanul taiat cubulete, se amesteca 2 minute, ca sa-si ia aromele, se completeaza cu apa (cca 2 l) si se lasa la fiert.
Crutoanele: eu am folosit piine feliata de graham. Intr-un vas mic, se pune o lingura de unt sau margarina (eu am pus margarina), se amesteca cu un praf de sare, piper si o lingurita de scortisoara. Cu acest amestec se ung feliile de paine si se dau la cuptor, pana se usuca bine, pina devin aurite. Se taie in forme si marimi diferite.
Cind dovleacul din supa e bine fiert, se ia de pe foc, se strecoara supa, se lasa sa se racoreasca putin toate zarzavaturile, iar apoi se pun in blender, pentru a fi pasate. Se completeaza cu supa, pina ajungeti la consistenta dorita.
Crutoanele se pun in supa, inainte de a fi servita. ”
Si, daca tot a venit vorba despre ghimbir, nu uita ca el arde caloriile, topeste kilogramele si alunga astenia de toamna.
In vechea medicina, ghimbirul era folosit ca leac, pentru o multime de probleme: balonare, stare de greata, tulburari de tranzit intestinal, tuse, artrita si reumatism. Asa ca, iata o alta problema specifica sezonului rece, pe care o poti alina cu ajutorul ghimbirului. El incalzeste organismul, prin accelerarea circulatiei sanguine, si amelioreaza durerile reumatice.
Bineinteles, sa nu uitam ca exista si beneficii pentru silueta, ghimbirul ajutind la topirea grasimilor si la scaderea in greutate. Specialistii sustin ca alimentele, cu cit sint mai iuti, cu atit produc o mai rapida ardere a caloriilor. In plus, alimentele iuti sint buni antioxidanti care previn aparitia bolilor cardio-vasculare. Atentie, insa: daca suferi de o astfel de afectiune, alimentele iuti nu iti sint recomandate !
In VIDEO, poti sa afli unul dintre modurile de preparare a ghimbirului.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler