Mincatul pe ascuns, in timpul noptii, mincatul compulsiv, ca si cind am vrea sa ne revarsam supararea, in farfuria plina ochi, sint situatii des intilnite, mai ales in rindul femeilor. Sentimentul de vinovatie sau de regret nu intirzie sa apara, dar, asta nu inseamna ca nu vei repeta experienta, cit de curind. Sigur, aceste probleme au cauze medicale, legate de psihicul nostru si de stilul alimentar, dar, am convingerea ca exista si alte motive ale acestor comportamente: motive subtile, care tin de cele mai intime trairi, de cele mai profunde structuri ale mintii si sufletului nostru, de ceea ce sintem, in esenta: energie. Am apelat, din nou, la psihologul Andreea Talmazan, pentru ca ea este cea care imi descifreaza, intotdeauna, tainele din adincuri :). Iata cum explica ea “mica gustarica” servita in timpul noptii, pe ascuns:
“Psihologii au demonstrat ca mica “gustarica” din timpul noptii este un simptom al unei suferinte a psihicului, care tine de increderea in propria persoana, de vointa si de acceptare. Dar, ce se intampla la nivel energetic si spiritual ? Hrana este o necesitate biologica a fiintei umane, care tine de programul primordial de salvare si pastrare a vietii pe pamant. La nivel de chakre (centrii energetici principali), principiul de pastrare a vietii este asociat cu chakrele inferioare (chakra radacina, sacrala si plexul solar). Plexul solar este responsabil la nivel fizic de buna functionare a stomacului. La nivel energetic si spiritual, acest centru energetic detine controlul si arata tendinta de control a fiecaruia dintre noi. Dar, nevoia de a manca este asociata si centrului sacral, acolo unde sunt “inmagazinate” principalele programe de existenta a vietii si de perpetuare a acesteia. Iar, la nivelul chakrei radacina, este capacitatea noastra de a ne “impamanta”, de a elimina reziduurile de toate felurile (fizice si emotionale), de a hrani si de a ne hrani cu ceea ce ne ofera pamantul. Privind lucrurile in ansamblu, chakrele inferioare se ocupa de “stima de sine” si de nevoia de a controla viata noastra pe pamant.
Impulsul de a manca, si in special noaptea, indica cel mai adesea o neacceptare a unei situatii de viata, o stima de sine scazuta, o dorinta excesiva de a controla situatiile, dar in special de a-i controla pe ceilalti. Nevoia de control este asociata Plexului solar si, cand depaseste un anumit prag, duce la probleme cu stomacul, de la indigestii pana la ulcere sau cancer. Asta inseamna ca chakra respectiva nu functioneaza asa cum trebuie, ca este plina de legaturi energetice intre noi si alte persoane sau obiecte, prin care inconstient incercam sa le controlam. Cand ne trezim in toiul noptii cu impulsul de a merge la frigider, primul lucru la care ar fi bine sa ne gandim este ce anume vrem sa controlam ? De ce anume suntem nemultumiti si am vrea sa schimbam ? De ce anume ne este frica ca se poate intampla cu noi sau cu viata noastra ?
Mai mult decat atat, sentimentul de vinovatie este prezent, de fiecare data dupa ce am luat o mica gustare de acest tip. Acest sentiment de vinovatie este mare si ascuns si, cel mai adesea, are o legatura cu felul in care ne privim si cu cat de multumiti suntem de noi insine. Psihologii spun ca mancatul compulsiv este o forma de a ne pedepsi. Motivul pedepsei este variat, de la persoana la persoana. Si duce la scaderea increderii in noi insine. In mod similar, la nivel energetic, exista un program de “autodistrugere” care ne determina sa ne sabotam.
Este bine sa stim ca chakrele nu sunt independente unele de celelalte. Iar Plexul solar are o legatura directa cu chakra gatului, cea care este responsabila atat de ingurgitarea alimentelor, cat si de modul nostru de a comunica. Cand mancam iresponsabil, de fapt actiunea noastra este aceea de a pune “dop” cuvintelor care ar putea descrie ceea ce simtim, ceea ce ne dorim, ceea ce nu ne place, sa afirmam puternic ca ne iubim si ca ne apreciem. Sau, dimpotriva, folosim cuvinte si tonuri ale vocii care sunt imperative, care tradeaza dorinta noastra ascunsa de a pune stapanire pe mediul inconjurator, pe oamenii cu care traim (persoana iubita, ceilalti membrii ai familiei sau colegii de munca).
Ce este de facut ? O metoda eficienta, recomandata de bioenergoterapeutul de origine rusa, S.N. Lazarev este aceea de a ne ruga si de a multumi pentru mancarea pe care o avem pe masa, in timpul zilei. Mai mult decat atat, sa ne rezervam timp pentru a savura ceea ce mancam in timpul zilei, de la un fruct, o ciocolata pana la mancarurile consistente. Seara, inainte de culcare, este bine sa ne facem bilantul zilei si sa punem accentul pe lucrurile bune pe care le-am realizat. Sa nu ne cramponam de acelea pe care le-am amanat sau le-am realizat partial sau pe care le-am uitat.
Un preot imi spunea ca in fiecare seara binecuvanteaza toate persoanele pe care le-a intalnit, cu care a vorbit sau de care isi aminteste. Ca multumeste lui Dumnezeu pentru ziua care s-a incheiat.
Parintele Arsenie Boca recomanda ca “atunci cand va este cel mai greu sa spuneti de 9 ori Tatal Nostru”. Acesta este un mod bun de a linisti spiritul, noaptea. Mult mai bun decat de a-l linisti printr-o gustare rapida.
O alta metoda eficienta este “metoda interviului”. Mai precis a auto-interviului. Aflati in fata frigiderului sa ne intrebam care este motivul pentru care ne aflam acolo ? Ce vrem, de fapt, sa ascundem ? De ce vrem sa ne pedepsim ? Pentru ce ne simtim vinovati ?
Pe langa nutritionisti si psihologi, este bine sa apelam si la specialisti in domeniul energetic si spiritual. Astfel, ne tratam propria persoana in mod holistic, ca un intreg, vindecand si corurile “nevazute” ale fiintei naostre. Terapeutii bioenergeticieni pot ajuta la curatarea si armonizarea chakrelor si a intregului sistem energetic al persoanei aflate in suferinta. Exista variate forme de investigatie energetica care pot ajuta la identificarea si constientizarea programului “ascuns” in structuri si care are ca simptom comportamentul compulsiv in alimentatie. Practicile de natura spirituala (Reiki, Qigong, Tai Chi, Yoga etc.) au rezultate remarcabile in acest tip de probeme.
In timp, si cu multa rabdare, practicand zilnic una dintre metodele propuse, sau altele pe care le cunoastem sau le-am putea afla, redevenim increzatori in noi, iar dorinta de a sparge frigiderul, in toiul noptii, va disparea.”
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler