Chiar daca sezonul citricelor a trecut, inca le mai gasim, in piete si magazine. Cu putin noroc, le putem nimeri chiar aromate si zemoase. Asa ca, in asteptarea primaverii si a fructelor romanesti, ne putem bucura de beneficiile lor ! Mai ales ca fructele iernii contin multa vitamina C, extrem de necesara in aceasta perioada cu vreme capricioasa. In continuare, lista celor mai sanatoase fructe de iarna, pentru o silueta de primavara:

LAMIIA – desi se spune ca iti creeaza aciditate gastrica si ca nu e bine sa o maninci pe stomacul gol, acesta este doar un mit ! In realitate, lucrurile stau exact invers ! Lamiia scade aciditatea gastrica. Specialistii recomanda sa bei, pe stomacul gol, un pahar cu apa calduta, in care ai stors 3,4 felii de lamiie. Si, dupa fiecare masa, este recomandata o limonada, in acelasi scop. Continutul mare de vitamina C face ca lamiia sa creasca imunitatea, sa previna si sa trateze racelile. Este un tonic cardiac si un diuretic excelent.

ANANASUL – MIRACULOS, IN CURELE DE SLABIRE – Ananasul este un excelent antiadipos, antiedematos si tonic digestiv. Accelereaza metabolismul si sustine remodelarea corporala, reducerea tesutului adipos si a celulitei. Ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism, reduce edemele si previne umflarea picioarelor. Contine o enzima asemanatoare celor digestive umane, care ajuta la o digestie buna si rapida.

MANGO – contine fibre, vitamina C si caroten. Consumul frecvent de mango poate preveni aparitia afectiunilor cancerigene. Il poti minca simplu sau cu cereale integrale.

PORTOCALE – contin vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea racelilor. Ele iti sint recomandate si in probleme circulatorii.

KIWI – este singurul fruct care contine doza de vitamina C necesara zilnic unui adult. Contine, de asemenea, vitamina E si fibre. Ajuta la intarirea sistemul imunitar, in vindecarea problemelor digestive si la mentinerea unui aspect frumos al pielii.

AVOCADO – bogat in vitamina E, te ajuta sa-ti mentii sanatatea pielii si are efecte antioxidante, antiinflamatoare, de protejare a ficatului şi de scadere a nivelului glicemiei şi colesterolului. Ajuta la cicatrizarea mai usoara a ranilor. Poate fi consumat ca atare sau poate fi inclus in diverse retete (miezul lui, pus in maioneza diso, ii confera acesteia un gust special).

POMELO are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii. Are doar 42 calorii la 100g pulpa. Este un stimulator digestiv ideal. Multi sustin efectele sale impotriva stresului. Este bogat in vitamina C. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu, vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.

PAPAYA – bogat in fibre, reduce nivelul colesterolului din singe. Este indicat si pentru stomac, deoarece contine enzime care grabesc procesul de digestie. Feliile de papaya se pot adauga si in salate de legume.

RODIA – contine antioxidantii (mai puternici ca cei din vinul rosu), care ne protejeaza de variate de cancer. Rodia elimina virusurile din organism si ne fereste de raceli, in sezonul rece. Previne imbatrinirea pielii si reduce ridurile deja existente. Contine vitaminele B si C, acid folic si acid pantotenic.

GRAPEFRUIT – scade nivelul grasimilor din singe (colesterolul si trigliceridele, cele vinovate de depunerile de pe vasele de singe, care duc, in timp, la infarct). Ajuta in curele de slabire, ca orice aliment amar, pentru ca determina digerarea salivara si gastrica. Este un tonic excelent.

 

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler