De ce sa nu punem pe birou, la serviciu, un astfel de platou, in locul bomboanelor de ciocolata sau in locul “rontanelelor” care ingrasa ? Cit costa “gustarile” pe care le cumparam la serviciu – biscuiti, ciocolatele, chipsuri, grisine, covrigei, etc ? Platoul acesta cu rosioare de tot felul m-a costat mai putin decit as fi cheltuit pe tot felul de rontaieli. Si sigur nu le maninc pe toate, intr-o singura zi ! Sper ca ti-am dat o idee buna, care te va ajuta sa scapi de gustarile nesanatoase si ingrasatoare ! In continuare, iti spun de ce este bine sa alegi alimentele colorate, pentru meniurile tale.

Culoarea alimentelor nu este deloc intimplatoare. Iar daca vrei sa te bucuri din plin de beneficiile alimentelor, iti recomand sa alegi, pentru meniurile tale, o gama cit mai larga de culori ! Eu am facut o supa-crema, pe care am colorat-o cit am putut eu de bine: ardei gras rosu, morcov, telina, dovlecel, patrunjel, cartof, ceapa si broccoli. In fotografiile si in rindurile urmatoare, iti arat de ce este bine sa tii cont nu doar de gustul alimentelor, ci si de culorile lor:

Alimentele rosii sint bogate in licopen, un element ce reduce riscul aparitiei cancerului. El se gaseste in: rosii, pepeni si grapefruit rosu, struguri, vin rosu, coacaze, capsuni si mere rosii.

Alimentele portocalii contin alfa- si beta-caroten, molecule ce ajuta la imbunatatirea comunicarii dintre celule si la prevenirea imbatranirii precoce. Doua dintre aceste alimente sint morcovii si mango.

Alimentele galbene contin vitamina C si molecule carotenoide. Dintre ele, sint recomandate portocalele, mandarinele, papaya si nectarinele.

Alimentele de culoare galben-verzui contin carotenoizi si luteina, elemente care contribuie la sanatatea sistemului ocular. Aceste alimente sint spanacul, mazarea, porumbul si avocado.

Alimentele verzi contin microelemente care ajuta la asigurarea sanatatii ficatului si la sintetizarea unor molecule care distrug celulele canceroase. Dintre acestea, ne stau la indemina broccoli, varza si salata.

Alimentele colorate in alb/verde contin flavonoizi, molecule care protejeaza membranele celulelor. Asa sint ceapa, usturoiul, telina, perele, vinul alb, andivele si arpagicul.

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler