In timp ce savuram o salata in care am pus ridichi, mi-am adus aminte de o poveste a copilariei mele: Ridichea uriasa. Ti-o amintesti ? I-ai spus-o copilului tau ? Eu am dat fuga la Anisia, ca sa ma asigur ca o stie, pentru ca pilda acestei povesti imi place foarte mult: unde-s multi, puterea creste. Transpus in povestioarele despre mincarici sanatoase, concluzia este simpla: cu cit sintem mai multi cei care mincam sanatos, cu atit cei din jur vor lua exemplu, iar sanatatea ne va fi tot mai puternica. De ce se numeste povestea “Ridichea uriasa” ? Eu cred ca datorita nutrientilor sanatosi, pe care le contine acest aliment aparent banal.
Trecind la lucruri concrete si practice, zic sa va povestesc putin despre ridiche, o leguma banala, dar care ocupa un loc fruntas in topul alimentelor care detoxifica organismul. Ea este unul dintre cei mai de nadejde adversari, in lupta cu retentia hidrica si cu edemele provocate de excesul de apa, din tesuturi. Aceasta leguma, aparent banala, stimuleaza functiile rinichilor si contin substante antiinfectioase. Pe linga indicatia in retentia hidrica, ca diuretic suta la suta natural, specialistii iti recomanda ridichea si in cazul litiazei renale, pentru ca se pare ca ajuta la sfarimarea si eliminarea calculilor renali (pietrelor si nisipului, de la rinichi). Arunci frunzele de la ridiche ? Foarte rau ! Ele sint pline de vitamine si de minerale; maninca-le, impreuna cu ridichea, in salata. Ea se prepara astfel: spala, cu apa rece, 8 ridichi de marime medie, impreuna cu frunzele verzi si proaspete de la 2 dintre ele. Taie-le, cit mai marunt, si ameste-le cu zeama de la o jumatate de lamiie, cu un praf de sare si cu un strop de ulei din simburi de struguri. Poti minca salata, pe stomacul gol, inainte de masa, sau in combinatie cu alte feluri de mincare. Daca retentia hidrica este accentuata, poti consuma aceasta salata de 3 ori, pe zi, inainte de mesele principale, pina la rezolvarea problemei. Apoi, poti preveni acumularea de apa, in tesuturi, consumind periodic aceasta salata.
Iata si o reteta inedita, dar foarte gustoasa:
Supa din frunze de ridichi:
Ingrediente: frunzele de la 3, 4 legaturi de ridichi, 1 cartof potrivit, 1 ceapa, 1 ardei, 1 morcov mic, sare, piper, 2-3 linguri de ulei din simburi de struguri
Mod de preparare: Cartoful, ardeiul, morcovul si ceapa se taie in patru, frunzele de ridichi se rup si toate legumele se pun in oala cu apa fiarta, cit sa le acopere. Se pun sarea, piperul si uleiul si se lasa sa fiarba, 15-20 de minute. Se pune in blender si se face crema. Se serveste calda sau rece cu piper, lamiie si chiar cu feliute subtiri de ridiche.
Publicat de Irina Reisler
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler