Dovleceii sint foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor) si contin, in pulpa si in coaja, cantitati mari de vitamine (A si B9), fosfor si potasiu. Doar 300 de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu si jumătate din necesarul zilnic de magneziu. In aceste conditii, ar trebui sa iubim dovleceii si sa-i consumam cit mai des ! Ca sa le pastrezi cit mai bine calitatile nutritive, nu ii prepara termic. Dovleceii cruzi sint foarte gustosi si se pot pune in orice salata. Eu am optat chiar pentru o salata de dovlecel, pe care ti-o prezint intr-o formula inedita:
Sigur ca ti-ai amintit:
sint Vinetzoiu-ndragostit
si-am scapat de tocator,
fiindca sint fermecator !
Domnisoara Dovlecica
a ajuns o salatica,
pe care ti-o dau la masa,
aromata si gustoasa.
Personal am pregatit-o,
pentru tine am gatit-o
si iti las reteta-n dar
s-o notezi in retetar
(am s-o scriu pe ton serios
sa iti fie de folos):
Dovlecelul se curata de coaja si se feliaza, dupa propriul gust. Peste feliile de dovlecel, se pun un ardei iute murat taiat si citeva masline verzi. Separat, se prepara un sos din otet balsamic, putin zahar brun si busuioc.
Toate impreuna
intr-un castronel se aduna.
Iti doresc pofta nebuna
Si o zi extrem de buna !
Povestea despre domnisoara Dovlecica, o poti citi aici – http://www.irinareisler.ro/2013/07/15/un-sfat-util-intr-o-prezentare-inedita-cum-sa-albesti-salata-de-vinete/.
Publicat de Irina Reisler
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler