Se prepara extrem de usor, are un gust delicios, este saraca in calorii, ajuta la eliminarea toxinelor si ne ajuta sa slabim. Iata ce de calitati poate avea o bautura aparent banala (intr-o carafa, se pun apa, felii de lamiie, felii de castravete, frunze de menta proaspata, ghimbir si/sau frunze proaspete de busuioc; se lasa 8-10 ore, in frigider, inainte de a fi consumata), dar care este, de fapt, miraculoasa. In continuare, descopera beneficiile fiecarui ingredient, ca sa te convingi ca trebuie sa-ti prepari, cit mai curind, acest excelent adjuvant in curele de slabire si de detoxifiere.
Apa inseamna viata. Iar aceasta reteta este ideala pentru persoanele care spun ca nu iubesc apa sau ca nu o pot bea. Pentru ca organismul tau sa functioneze normal, este necesar sa-i asiguri o cantitate de apa, cit mai mare. Studiile specialistilor arata ca un adult sedentar, de virsta medie, ar trebui sa bea 240 ml de apa (un pahar), pentru fiecare 9 kilograme de greutate a corpului, adica 8-10 pahare/zi. De exemplu, o persoana de 54 de kilograme, trebuie sa bea 6 pahare cu apa, pentru a acoperi necesarul zilnic. In timpul verii si in timpul efortului fizic, trebuie crescuta si cantitatea de apa consumata. De ce ne ajuta apa sa slabim si sa detoxifiem organismul ? Pentru ca:
* asigura producerea unor cantitati suficiente de saliva si suc gastric.
* transporta nutrientii din alimente, in fiecare celula a organismului. Vitaminele, mineralele, proteinele – toate substantele nutritive – ajung, in celule, dizolvate in apa din singe.
* previne constipatia.
* curata organismul de toxine. Rinichii contin 83 % apa. Cu cit bei mai multa apa, cu atit le va fi mai usor, rinichilor tai, sa elimine toxinele din corp.
* impiedica retentia hidrica, adica aparitia surplusul de apa, in muschi si tesuturi. Retentia de lichide nu este produsa de consumul mare de apa si nici nu se “vindeca” prin scaderea cantitatii zilnice de apa. Din contra ! Pentru eliminarea retentiei hidrice se recomanda un consum cit mai mare de apa, pentru a asigura o buna circulatie limfatica si sanguina.
Lamiia este, in primul rind, un anticelulitic natural de exceptie. Si un antirid de nadejde, datorita continutului mare de vitamina C. Desi se spune ca iti creeaza aciditate gastrica si ca nu e bine sa o maninci pe stomacul gol, acesta este doar un mit ! In realitate, lucrurile stau exact invers ! Lamiia scade aciditatea gastrica, pentru ca isi pierde aciditatea in contact cu mucoasa stomacala. Specialistii recomanda sa bei, pe stomacul gol, un pahar cu apa calduta, in care ai stors 3, 4 felii de lamiie. Si, dupa fiecare masa, este recomandata apa cu lamiie, in acelasi scop. Continutul mare de vitamina C face ca lamiia sa creasca imunitatea, sa previna si sa trateze racelile. Este un tonic cardiac si un diuretic excelent.
Castravetele este o sursa excelenta de vitamine (A, B-uri, C, E), de acid cafeic, acid folic, enzime care imbunatatesc digestia, saruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu si fier). Castravetii ne ajuta sa avem o piele frumoasa, pentru ca au in continut foarte multi antioxidanti. Peste 90% din continutul unui castravete reprezinta apa, ceea ce inseamna ca aceasta leguma contribuie la hidratarea si detoxifierea organismului. Din punct de vedere caloric, lucrurile stau minunat: un castravete de marime medie are doar 39 de calorii.
Ghimbirul este un digestiv foarte eficient. Stimuleaza circulatia singelui, relaxeaza vasele de singe si inlatura durerea. In curele de slabire, este un adjuvant excelent !
Menta este cunoscuta mai mult ca planta medicinala, dar e si un condiment excelent. O poti folosi la prepararea diferitelor tipuri de carne, a pastelor, in salate, sosuri, deserturi si bauturi. Menta are un efect linistitor asupra tractului digestiv si a ficatului si este recomandata in cazuri de indigestie.
Busuiocul este numit si regele plantelor aromatice. In frunzele de busuioc se gasesc foarte multe substante benefice pentru organism, printre care vitaminele A, C si K si mineralele calciu, magneziu, potasiu, fier si mangan.Busuiocul este un remediu naturist excelent pentru tulburarile tractului intestinal. Constipatia, indigestia, crampele, balonarea si chiar sindromul colonului iritabil sint afectiuni ce pot fi ameliorate, daca vei consuma busuioc. El actioneaza ca un antiseptic intestinal si imbunatateste digestia.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler