Slabire, detoxifiere si sanatate – chiar le poti avea pe toate ! Incearca gusturi si combinatii noi, atunci cind tii dieta de slabire sau vrei sa maninci sanatos. Aduna cit mai multi nutrienti sanatosi, in farfuria ta. Nu te teme sa-ti folosesti imaginatia, atunci cind gatesti ! Ca sa nu te plictisesti de regim sau de un stil alimentar simplu, trebuie sa fii inventiva, in bucatarie. Eu am incercat o combinatie noua si, pe cuvint, a fost de succes: am gatit ciupercute la cuptor, umplute cu piure de morcov si asezate pe un pat de rucola.
Cu gindul la primavara, am pregatit sanatate si savoare: ciupercuta ca un soare. Rolul coltului de iarba revine miracolului numit rucola. Ploaia de primavara este interpretata de rozmarinul tocat marunt, iar gizele iesite la soare sint stafidele si miezul de nuca. Asta-i poezia din bucate. Acum, trecem la reteta: ciupercutele le-am umplut cu piure de morcov (morcovii i-am fiert inainte) blendat cu coditele ciupercilor, zeama de la o jumatate de lamiie si citeva linguri de lapte de migdale. Le-am bagat la cuptor, iar spre final, am aruncat in tava citeva bucatele de usturoi. Ciupercile coapte le-am asezat pe un pat de rucola si le-am stropit cu otet de orez, le-am presarat cu rozmarin proaspat tocat si le-am potrivit cu citeva stafide si nuci. Pofta buna!
Beneficii:
CIUPERCI: Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar citeva ciuperci Champignon contin de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decit germenii de griu si de 4 ori mai mult, decit ficatul de pui, considerate, pina acum, ca fiind cele mai importante surse. Ciupercile nu contin absolut nici un fel de grasime, sare sau zahar. Ele aduc organismului tau fibre si complexul vitaminic B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). Contin, de asemenea, potasiu, fier, fosfor si, cel mai important, seleniu, care nu se gaseste, de obicei, in fructe si legume. Iti ofera satietate, dar nu si un continut caloric mare, pentru ca ele contin 90 % apa.
MORCOV: Ne aduc fibre alimentare de calitate, betacaroten, vitamina A, potasiu, vitamina C, acid folic, vitamina K si calciu. Nu contin calorii multe si previn depunerea grasimilor, pe peretii vaselor de singe. In timpul verii, ne ajuta sa avem un bronz frumos, datorita continutului de betacaroten.
RUCOLA: contine vitamina C si fier, in proportii de negasit la alte plante, fibre, protide, carbohidrati, vitamine, riboflavonoizi si calciu. Este un puternic afrodisiac si lupta contra afectiunilor cardiace si a cancerului.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler