Cerealele sint cele care iti aduc in organism proteine vegetale, fibre, grasimi nesaturate (bune), vitamina E, vitamina B1, B2, B6, fosfor, zinc, tiamina, magneziu si acid pantotenic. Sint extrem de importante, pentru sanatatea ta, si iti aduc enorm de multe beneficii.

CEREALELE INTEGRALE sint cerealele neprocesate, care nu au suferit nici un proces de fabricatie. Daca cerealele sint rafinate, inseamna ca au coaja si germenul inlaturate, deci, o mare parte a valorii nutritive pierduta. In cazul cerealelor integrale, se foloseste intregul bob. Ele sint bogate in antioxidanti, minerale, vitamina B, fibre, carbohidrati si contin cantitati mici de proteine si grasimi sanatoase. Le poti cumpara, cel mai sigur, din plafar.

GERMENII DE GRIU sint si ei, foarte buni, pentru organism. Ei sint boabe de griu incoltite, in proces de germinatie si ne aduc un aport energetic foarte mare. Reprezinta un bun remediu pentru constipatie si reduc nivelul colesterolului.

QUINOA – contine proteine mai multe si mai bune decit cele din carne. O poti minca dimineata, la micul dejun, sau o poti folosi in loc de orez, in pilaf. Poti sa adaugi boabe de quinoa in supa, tocanita, salate.

ALTE CEREALE INTEGRALE: porumb, orez brun, orz, ovaz.

PRINCIPALELE ELEMENTE, CONTINUTE DE CEREALELE INTEGRALE:

Fibrele joaca un rol esential in mentinerea sanatatii: fluidizeaza procesul de digestie, ajuta la slabit (pentru ca satura, fara sa ingrase si au foarte putine calorii), duc la scaderea colesterolului si previn constipatia.

Mineralele, precum calciul, fierul, magneziul, fosforul sau zincul, sint vitale, pentru fiecare dintre noi. Fara ele, nu am putea supravietui. Cerealele integrale contin toate aceste elemente.

Vitaminele sint cele care ne dau energie, zi de zi. Ele ajuta la buna funtionare a sistemului nervos si a celui imunitar. Este important sa stiti ca vitaminele nu-si pot indeplini rolul, in absenta celorlalte substante nutritive, in special a mineralelor. Cerealele integrale aduc organismului vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 şi acid folic.

Grasimile nesaturate sint grasimile bune, care nu se depun in vasele de singe si care mentin un nivel optim al colesterolului. Detalii despre ele, in articolul dedicat grasimilor bune.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler