Curatatul fructelor si legumelor de coaja – o greseala, pe care o transmitem din mama-n fiica. “Coaja e plina de microbi, trebuie auncata !” – un alt mit romanesc, de care ar fi bine sa scapam. Coaja legumelor este plina de substante nutritive, pe care noi le aruncam la gunoi ! De exemplu, in coaja cartofului se afla aproximativ 50 % din nutrientii lui, fibre alimentare si antioxidanti puternici si benefici organismului. Cartoful, mai ales cel rosu, se consuma cu tot cu coaja, dupa ce a fost spalat bine.

Principiile alimentare asiatice sint cele care ne invata acelasi lucru: legumele si fructele nu se curata de coaja si se consuma in stare cit  mai naturala. In VIDEO, gasesti detalii, despre alimentele ambalate, culoarea alimentelor si importanta consumului de alimente autohtone. Invitat – un medic roman, care traieste in Japonia.

Si, daca tot am pomenit de cartof, stiati ca ultimele studii ale specialistilor in calitatea alimentelor arata ca, in orice dieta de slabire, cartoful fiert/copt si racit are efecte pozitive spectaculoase. Inca un mit vechi de cind lumea darimat ! Cartoful necuratat de coaja, fiert sau copt si neaparat racit la temperatura camerei accelereaza metabolismul cu cca 30 %. Prin racire, in cartof, se dezvolta amidonul rezistent, care se comporta ca o fibra alimentara, ce da senzatie de satietate si potenteaza arderea grasimilor. Cartofii fierti si raciti se combina cu legume fierte sau gratinate si cu salate. Nu ii combinati, insa, niciodata cu alte amidonoase – paste, orez sau piine !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler