Primavara e aici, pregateste-ti lista de cumparaturi, ce iti vor face viata mai frumoasa si mai sanatoasa ! Legumele verzi, consumate in stare cruda, nepreparate termic, te ajuta sa slabesi si aduc organismului fitonutrienti de cea mai buna calitate – vitamine, minerale, enzime, bacterii si alte microorganisme necesare refacerii florei intestinale. Dupa o cura de citeva saptamini, cu legume verzi, totul se va schimva: organismul va fi curatat de toxine, revigorat si plin de energie. Pielea va arata mai bine, tonusul psihic va fi sus, iar tu vei functiona la randament maxim !

Iata, in detaliu, beneficiile legumelor verzi ! Salveaza lista ce urmeaza si nu uita de ea ! E sanatate curata !

CEAPA VERDE contine sodiu, potasiu, calciu, fosfor, sulf, iod, vitaminele B1, B2, B6, vitamina A5, uleiuri volatile, substante antibiotice naturale. Datorita substantelor active, ceapa verde regleaza, in mod natural, sistemul hormonal, este antiseptica, hipoglicemianta, vermifuga, afrodisiaca, dizolvanta si eliminatoare a ureei. De asemenea, combate acneea, eczemele aparute din dezechilibre hormonale si  combate durerile din perioada delicata a lunii.

USTUROIUL VERDE contine, in principal, compusi bio-activi care au sulf si minerale. Este antiseptic, antiviral, imunostimulator exceptional, combate ateroscleroza si ajuta digestia. Contine diferiti hormoni vegetali, cu rol in reglarea glandelor endocrine.

STEVIA contine vitamina C, potasiu, fier, acid oxalic si calciu. Este un laxativ si diuretic natural, combate anemia, ajuta sistemul digestiv, purifica organismul, este un bun antidepresiv. ATENTIE ! Daca suferi de reumatism, litiaza renala sau guta, nu consuma stevie, fara sa discuti cu medicul tau curant ! Acid oxalic iti poate face rau.

LOBODA contine betacaroten, vitaminele A, B, C, K, principii active. Este un antialergic natural, un adjuvant bun in tratarea acneei si a bolilor de piele, remineralizant, depurativ, antiastmatic si antibronsitic. Le face bine celor care au bolilor ginecologice sau renale.

SPANACUL contine fier, protide, glucide, minerale, fosfor, magneziu, mangan, vitaminele A, B, K, niacine. Este un excelent fortifiant, elimina anemia, stimuleaza cresterea, elimina si dreneaza toxinele, este un afrodisiac puternic, lupta contra afectiunilor cardiace, hipertensiunii, bolilor de rinichi, diabetului, gutei.

RUCOLA contine vitamina C si fier, in proportii de negasit la alte plante, fibre, protide, carbohidrati, vitamine, riboflavonoizi si calciu. Este un puternic afrodisiac si lupta contra afectiunilor cardiace si a cancerului.

LEURDA a fost declarata, in Olanda, planta mileniului trei. Contine minerale, vitamine, sulf, sodiu, bioflavonoizi, clorofila, puternice principii active – o  mina de sanatate, la orice virsta. Este folosita in tratarea bolilor hepatice, reumatismului, bolilor renale, hipertensiunii, gripei, efectelor imbatranirii. Face bine in cistita si infectii bacteriene.

MARARUL contine uleiuri aromatice, betacaroten, vitaminele A si E, estrogen si principii active. Frunzele au efecte antiinflamatorii si diuretice, cu indicatii in insomnie, eczeme, balonari, boli cardiace, ateroscleroza. Este un excelent stimulent al aparatului urinar, catifeleaza pielea si ajuta in curele de slabire.

PATRUNJELUL contine vitaminele K si C, betacaroten, calciu, magneziu. Este eficient in tratarea astmului si bronsitei, afectiunilor hepatice si de plamani, parazitilor intestinali, celulitei, menstruatiei neregulate, reumatismului, dermatozelor, este anticancerigen si un afrodisiac redutabil.

Iata si poezia zilei, dedicata unui aliment miraculos, pe care il avem la indemina, in timpul primaverii: leurda sau usturoiul dacilor. Creste in orice padure si este foarte usor de recunoscut, datorita mirosului sau, asemanator cu cel al usturoiului. Salata de leurda, la loc de cinste, in acest sezon ! 🙂

Omiduta mea stie ce-i gustos,
bun si sanatos !
Leurda e de sezon,
e un aliment beton
ce ne tine sanatosi,
subtirei si chiar frumosi !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler