In perioada Postului, este mai greu sa tinem o dieta anume. Sigur, poti merge la nutritionist, sa iti construiasca o dieta personalizata, cu meniuri adecvate. Dar, ce e de facut, daca nu reusim sa ajungem la un specialist ? In ajutor iti vin principiile alimentare ale unei diete corecte si retetele dietetice de post.

PRINCIPIILE DE BAZA ALE UNEI DIETE CORECTE

* DIMINEATA, pe stomacul gol, beti un pahar cu apa plata, la temperatura camerei, in care s-au stors 2,3 felii de lamiie. Cu cit apa e mai calduta, cu atit e mai eficienta.

* ORARUL STRICT DE MASA este obligatoriu, in fiecare zi, trebuie sa mincam la aceleasi ore (de exemplu, micul dejun la ora 7-8, prinzul la 12-13 si cina la 18-19).

* CELE 2 GUSTARI AU SI ELE ROSTUL LOR ! Ideal este sa introducem si doua gustari, intre mese, una in timpul diminetii, alta in cursul dupa-amiezii (putem alege, de exemplu, fructe, 15-20 g de migdale).

* MICUL DEJUN nu trebuie sa fie incarcat, dar este obligatoriu.

* PRINZUL trebuie sa reprezinte masa principala a zilei.

* CINA trebuie sa fie extrem de lejera si servita cu minimum 3 ore, inainte de culcare.

* NU MINCATI FRUCTELE LA DESERT ! Fructele se maninca separat de alte alimente, ca masa de sine statoare.

* NU BETI APA SAU ALTE LICHIDE, IN TIMPUL MESEI ! Abia dupa 20-30 de minute de la terminarea mesei, este bine sa beti apa.

* LAMIIA este foarte indicata in curele de slabire. Ea nu arde stomacul, asa cum se spune, ci este alcalinizanta si antiacida gastric.

* NU “RONTAI” NIMIC INTRE MESE ! Chiar si o aluna mincata intre mese va perturba procesul de digestie, ceea ce duce la formarea depozitelor de grasime.

* NU “SARITI” PESTE MESE !

* BETI MINIMUM 2 L DE APA / ZI !

Iata si 2 retete de post inedite si foarte gustoase:

PATEU VEGETAL

Se amesteca o ceapa calita, un morcov ras, ardei, rosie sau pasta de rosii si o ceasca de linte sau mazare uscata. Peste ele, se pun 4 cesti de apa si se fierb bine. Se pot pune si condimente, dupa gust. Dupa ce amestecul a fiert (se probeaza boaba de linte sau mazare ca sa fie fiarta), se opreste focul si se pune capac, pentru a se umfla boabele. Dupa ce s-a racit, se mixeaza cu blenderul si se pune un strop de ulei, ca sa devina o pasta usor de intins.

TORT DE FRUCTE SI OREZ:

Se fierbe o cana de orez si se lasa la racit. Se amesteca orezul fiert cu o lingura de cacao, scortisoara, esenta de rom, o lingura de nuci macinate sau de nuca de cocos si o lingura de fructoza (optional). Un vas, de preferinta transparent, se tapeteaza cu felii de portocale (inclusiv peretii vasului), se pune un strat de “crema ” de orez, un strat de felii de portocale, iar un strat de crema de orez si ultimul strat de felii de portocale, trecute prin nuca macinata sau nuca de cocos. Se tine in frigider, citeva ore.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler