Foarte multa lume ma intreaba daca, intr-o cura de slabire, 100 g de aliment inseamna 100 g de aliment crud sau preparat. Nutritionistii obisnuiesc sa includa in dietele ambele variante, dar preponderent trebuie sa luam in considerare alimentele crude. Exceptie fac orezul, pastele, leguminoasele (fasolea, lintea, nautul, mazarea, arahidele) si cartofii. Acestea, in meniul de dieta, se cintaresc atunci cind sint preparate. De ce ? Pentru ca aceste alimente devin “mai grele”, atunci cind sint preparate termic (fierte).
In cele ce urmeaza, puteti vedea citeva exemple, utile in dieta, despre schimbarea gramajului, prin prepararea termica a alimentelor:
* 100 g orez nefiert = 300 g orez fiert
* 100 g paste nefierte = 430 g paste fierte
* 100 g cartofi nefierti = 120 g cartofi fierti
* 100 g fasole verde nefiarta = 105-110 g fasole fiarta
* 100 g leguminoase nefierte = 330 g leguminoase fierte
* 100 g carne nefiarta = 75 g fiarta = 80 g carne prajita = 70 g carne fripta pe gratar
* 100 g varza cruda = 60 g varza calita
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler