Motorul intregii tale vieti – acesta este creierul. Este cel mai performant si mai spectaculos organ al omului si are nevoie de o atentie deosebita, in ceea ce priveste hranirea lui: zilnic, creierul consuma un sfert din energia intregului corp. Munca in exces, stresul, depresiile si oboseala ingrasa ? Da.

Activitatea intelectuala sau fizica intensa, stresul cotidian, oboseala acumulata extenueaza creierul, rapid, fara ca noi sa ne dam seama. El nu cedeaza, nu clacheaza, nu doare, ci doar emite semnale, care te fac sa “alimentezi” organismul cu energie, pentru a-l ajuta sa depaseasca momentul respectiv. Riscul, daca nu il hranesti, la timp, este sa “comande” activarea sistemului de aparare, care inseamna stocare de energie, deci kilograme in plus. Iar atunci cind il hranesti, este important sa ii dai substantele si nutrientii de care are el nevoie, nu sa alegi ceafa de porc si cartofii prajiti.

Creierul are nevoie de grasimi bune. Acidul docosahexaenoic sau DHA este cel mai puternic, din grupa grasimilor Omega 3, si il gasesti in pestele mai gras si in fructele de mare. O alta grasime Omega 3 se numeste EPA si se gaseste in untura de peste. Crapul este recomandat, pentru a aduce organismului aceasta grasime buna. Acidul linoleic este esential, pentru creier, si il putem lua din nuci, seminte de in si din verdeturi, crude, puse in salata.

Daca depui un efort intelectual mare, in care memoria este foarte solicitata, ai nevoie de acetilcolina, un neurotransmitator indispensabil in procesul de memorare, pe care il gasesti in galbenusul de ou (alimentul care are proteinele de cea mai buna calitate), in carne, brinzeturi, germeni de grau, varza si broccoli. Rozmarinul creste cu 15% capacitatea de memorare, pe timp lung. La fel si salvia, creste fluxul de substante chimice, ce ajuta la transmiterea mesajelor catre creier.

Iata, asadar, citeva alimente, care pot ajuta creierul sa depaseasca perioadele cu stres, oboseala si multa munca. Dar, cel mai important este sa eliminam cauzele, sa ne echilibram starea si sa nu ne fortam, in nici un fel, creierul. Pentru ca, pe linga ingrasare, acesta poate duce si la alte intimplari, cu mult mai nefericite, asa cum este accidentul cerebral vascular.

In secventa VIDEO, poti vedea imagini cu acest organ suprem si faci cunostinta cu un domn care a simtit, pe propria-i piele, efectele cele mai rele ale stresului si oboselii.

(In interviu, prof.dr. Vlad Ciurea)

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler