Proteinele sint nutrientii care ajuta organismul sa creasca si sa traiasca, reprezinta “baza” masei musculare, a cartilagiilor, parului si singelui nostru, sint principalele componente ale celulelor vii si reprezinta mai mult de 50 % din greutatea unui organism viu. Iata de ce este foarte important sa ai, in meniul tau zilnic, proteine animale: 75-100 g proteine/zi, daca esti femeie; 100-175 g proteine/zi, daca esti barbat.
Proteinele (animale sau vegetale) sint singurii nutrienti care nu se depun in organism (acesta fiind motivul pentru care ne ajuta sa slabim), deoarece marimea lor nu le permite sa fie absorbite, in intestin. Mai mult decit atit, organismul are o reactie fireasca de respingere a structurilor proteice, pe care le descompune in aminoacizi, folositi pentru nevoile zilnice.
Mare atentie, insa ! Cele mai multe proteine animale contin multe grasimi si aduc, organismului tau, un numar mare de calorii. Alege-le, cu atentie, pentru a te bucura de beneficiile lor. Le gasesti in carne, lactate slabe si oua (galbenusul oului reprezinta cea mai pura si bogata sursa de proteine). Iaurtul, laptele si brinza degresate sau slabe aduc, in organism, proteine si mai putine grasimi, ele fiind si excelente surse de calciu.
Carnea slaba si ouale fierte (tari) reprezinta alte surse de proteine, pe care le poti include, in meniul tau. Alege carnea de peste, pui sau curcan, pe care le poti prepara la gratar/inabusit/la cuptor/fierte. Opteaza pentru ouale de prepelita, pentru ca au mai putin colesterol (5,6 oua de prepelita=1 ou de gaina), dar nu abuza de ele ! 2,3 oua de gaina, pe saptamina, reprezinta cantitatea ideala. Si nu uita: proteinele animale nu se amesteca, niciodata, cu carbohidratii (cartofi, orez, paste, piine), pentru ca se transforma, in bombe calorice ! In secventa VIDEO, detalii si variante de meniuri ce contin proteine animale:
Unele proteine animale pot fi inlocuite cu proteinele vegetale, pe care le gasim in soia, fasole, linte, alune sau fistic. Este bine sa le includem, in alimentatia noastra echilibrata, fara a exclude, insa, proteinele animale. Multi specialisti spun ca alimentatia vegetariana duce, in timp, la carente proteice si la “topirea masei musculare”. In secventa VIDEO, povestea unei tinere care a trait aceasta experienta, din cauza regimului vegetarian:
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler