E vara, e soare, e mare ! E vacanta si meritam mici rasfaturi, chiar daca sintem la dieta ! Important este ca rasfaturile estivale sa ramina mici si ocazionale; asa, nu vom avea nici o problema. Daca le transformam in obiceiuri zilnice, cu siguranta ne vom intoarce acasa cu un excedent de “bagaje”, dar nu in valiza, ci pe burta si aripioare ! Si, da, ne putem bucura chiar si de un pahar cu bere, mai ales ca ultimele studii incurajeaza consumul unei cantitati moderate de bere, in sprijinul sanatatii.
Specialistii spun ca nu berea este cea care ingrasa cel mai tare, ci alimentele care o insotesc, de obicei: chipsuri, alune, covrigei si alte “rontaieli”.
Facuta din orz, hamei, drojdie si apa, berea, consumata in cantitati moderate, reprezinta o sursa bogata de vitamine, minerale, fibre si substante antioxidante, ce provin din malt. Magneziul ajuta la scaderea colesterolului si la o buna functionare a inimii. Vitaminele A, D, E, B2, B6, B9 si B12, potasiul, magneziul si siliciul se regasesc, si ele, in bere. Siliciul ajuta la prevenirea osteoporozei si la consolidarea osoasa, in timp ce vitamina B6 reduce nivelul homocistinei, substanta vinovata de aparitia bolilor de inima. Berea este si o sursa naturala de fibre solubile, provenite din peretii celulari ai maltului. Acestea ajuta digestia si absorbtia hranei, reducind nivelul colesterolului. Specialistii spun ca persoanele care consuma un pahar cu bere, pe zi, au un nivel crescut de lipoproteina de inalta densitate, numita si “colesterol bun”, ce constituie o forma de protectie impotriva grasimilor periculoase, din singe.
Specialistii concluzioneaza: un stil de viata sanatos nu inseamna renuntarea la bere, ci consumul ei, in cantitati moderate. Conform studiilor respective, consum moderat inseamna un pahar de bere, pe zi, pentru femei, si doua pahare, pe zi, pentru barbati.
BERE FACUTA IN CASA:
Ingrediente: 500 g orz (orzoaica) boabe, 250 g boabe porumb, 200 g zahar brun, o mina de hamei (se gaseste la plafar), 100 g cafea de orz solubila sau cafea boabe, 15 g drojdie si 7 l apa.
Mod de preparare: Orzul se pune intr-o tava si se prajeste bine. Apoi, se aseaza, in oala, se adauga boabele de porumb, cafeaua de orz (sau boabe de cafea prajite) si zaharul, se acopera cu apa si se pun la foc. Cind incepe sa fiarba, se adauga hameiul. Acopera oala si lasa totul la fiert, cca. 2 ore, pina cind boabele se inmoaie. Apoi, lasa amestecul la racit, iar cind ajunge caldut, freaca drojdia, cu o lingura de zahar brun, si adauga-o peste fiertura, amestecind bine. Dupa 15 minute, cind fiertura s-a limpezit, toarn-o in sticle, printr-o pilnie acoperita cu o sita. Inchide sticlele bine si aseaza-le, pentru cel putin 2 zile, intr-un loc racoros, la intuneric.
NU UITA ! In timpul caniculei, medicii nu recomanda consumul bauturilor alcoolice si/sau carbogazoase ! Din cauza lor, deshidratarea se poate produce foarte usor.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler