Toti nutritionistii ne recomanda sa inlocuim sarea din alimentatie cu diverse condimente, din motive binecunoscute: in timp, consumul excesiv de sare duce la aparitia bolilor cardio-vasculare si a hipertensiunii. Totodata, daca folosesti multa sare, nu vei fi ocolita de retentia hidrica; sarea duce la retinerea apei, in tesuturi. Pentru a evita aceste probleme, avem la indemina o solutie simpla: inlocuirea sarii, macar partial, cu diverse condimente. Acestea te ajuta sa ai o sanatate de fier si sa slabesti.
GHIMBIRUL este un digestiv foarte eficient. Stimuleaza circulatia singelui, relaxeaza vasele de singe si inlatura durerea. Este recomandat in ameteli si in starea de greata. Specialistii recomanda ghimbirul femeilor insarcinate, ca sa combata raul de dimineata, si bolnavilor de cancer, care sufera efecte secundare, in urma chimioterapiei.
OREGANO este un condiment bogat in antioxidanti si in fitonutrienti, substante care incetinesc procesul de imbatrinire. Oregano poate fi folosit in salate si in mincarurile din ou, legume sau carne.
SCORTISOARA ajuta la reglarea nivelului de zahar din singe (din acest motiv, specialistii in alimentatie il recomanda bolnavilor de diabet). De asemenea, scortisoara scade nivelul trigliceridelor si al colesterolului. In medicina traditionala chineza, scortisoara amestecata cu ghimbirul inlatura simptomele de raceala si gripa.
TURMERICUL trateaza intestinul iritabil, iar nutritionistii spun ca previne si colitele ulcerative. De asemenea, turmericul este un antiinflamator eficient. In unele tari asiatice, este recomandat ca adjuvant in curele de slabire.
SALVIA imbunatateste memoria si contine antioxidanti. De asemenea, specialistii recomanda salvia in tratarea artritei reumatice, a astmului bronsic si a aterosclerozei.
CHILI reduce colesterolul si trigliceridele, ajuta la scaderea in greutate, previne aparitia ulcerului si creste imunitatea. Acesti ardei iuti rosii contin un antiinflamator, care ajuta la indepartarea durerii.
PATRUNJELUL este o sursa sigura de nutrienti – vitamina C, beta-caroten si acid folic – care protejeaza inima. Poate fi un adjuvant eficient intr-un regim de slabire.
MENTA este cunoscuta mai mult ca planta medicinala, dar, ea este si un condiment excelent. O poti folosi la prepararea carnii de miel, a pastelor, dar si in salate, sosuri, deserturi si bauturi. Menta are un efect linistitor asupra tractului digestiv si a ficatului si este recomandata in cazuri de indigestie.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler