Micile rasfaturi culinare, din timpul verii, si-au pus amprenta, pe silueta ta ? Nu este cazul sa te ingrijorezi, ci sa iei masuri ! De ce ? Iti spun, in secventa VIDEO, care este pericolul, de care trebuie sa te feresti.
Nu intra in iarna cu surplus de kilograme ! Este recomandarea acestui sezon, pentru ca situatia se poate complica, daca lasi kilogramele sa se adune. In perioada rece, organismul are tendinta de a-si face provizii, de a-si mari stratul adipos. Vin sarbatorile. In timpul iernii, sintem sedentari. Iata doar citeva argumente, in favoarea masurilor pe care ar fi bine sa le iei, cit mai curind.
Toamna este un sezon bun pentru slabire si detoxifiere, pentru ca ai la dispozitie “hrana vie”, adica fructele si legumele proaspete. Consumul lor accelereaza metabolismul si ajuta la “topirea” surplusului de kilograme, datorita biosubstantelor pe care le contin.
Iata principalele biosubstante care schimba metabolismul si te ajuta sa slabesti:
VITAMINA C: Stimuleaza activitatea celulelor albe din singe, sporeste imunitatea, are rol de antioxidant si te ajuta sa previi imbatrinirea pielii. Surse naturale de vitamina C: patrunjel, ardei gras, varza de Bruxelles, citrice, coacaze si macese.
VITAMINA D: Ajuta la depunerea calciului in oase, dinti si unghii, previne rahitismul la copii si osteoporoza la adulti, sporeste imunitatea si echilibreaza sistemul nervos. Surse naturale de vitamina D: ficat, lapte, unt, peste, galbenus de ou, drojdie de bere.
VITAMINA E: Detoxifica organismul si asigura o buna functionare a sistemului nervos. Surse naturale de vitamina E: cereale integrale, fructe oleaginoase (migdale, alune, nuci).
VITAMINA B6: Ajuta la mentinerea dintilor si oaselor intr-o forma buna, regleaza sistemele muscular si nervos, mentine tensiunea arteriala la valori normale si previne osteoporoza. Surse naturale de vitamina B6: cereale integrale, varza alba, ardei gras, banane, cartofi noi, fasole, carne de pasare.
MAGNEZIUL: Combate stresul si depresia, sindromul premenstrual, insomnia, crampele musculare si migrenele, previne aparitia bolilor cardio-vasculare. Surse naturale de magneziu: orez brun, germeni de griu, piine integrala, linte, banane, kiwi.
FIERUL: Are un rol important in metabolismul organismului, pentru ca ajuta la buna oxigenare a tesuturilor, contribuie la formarea hemoglobinei si previne anemia. Surse naturale de fier: spanac, fasole alba, piine integrala, ficat, galbenus de ou, carne de pasare, sardine.
Cum poti beneficia de aceste substante bioactive, in timpul sezonului rece? Iata citeva sfaturi care te vor ajuta sa pastrezi, in legume si fructe, aceste biosubstante:
* Legumele trebuie fierte atit cit sa ramina putin crocante.
* Nu curata legumele de coaja. Arunci la gunoi o buna parte din nutrientii pe care le contin (coaja cartofului, de exemplu, contine 50% din nutrientii lui).
* Consuma cit mai multe legume crude, nepreparate termic.
* Nu folosi multa apa, atunci cind fierbi legumele, ci doar o cantitate mica, ce impiedica prinderea lor de oala.
* Refoloseste apa ramasa, dupa fierberea legumelor, cit de mult posibil (la supe si sosuri). Contine o cantitate mare de vitamine si alte substante hranitoare, ce nu merita aruncate la gunoi.
* Gateste alimentele la microunde, aburi, prin fierbere sau pe gratar, ca sa le pastrezi cea mai mare parte din nutrienti.
* Consuma alimentele, imediat dupa ce le-ai preparate, pentru a te bucura de valoarea lor nutritiva (de exemplu, fasolea si mazarea isi pierd mai mult de jumatate din cantitatea de vitamina C, tiamina si riboflavina, daca nu se consuma in maximum 3 ore de cind au fost gatite).
* Evita congelarea/decongelarea/recongelarea alimentelor. Prin fiecare astfel de proces, isi pierd din continutul nutritiv.
* Alimentele ramase de la masa, pune-le in frigider, la o temperatura putin mai mare de 0 grade Celsius, bine amabalate.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler