Pofta de dulce este dobindita, nu ne nastem cu ea. Fiziologic, organismul nostru nu are nevoie de ciocolata, bomboane, prajituri, napolitane sau bauturi foarte dulci, lui fiindu-i suficient “dulcele” luat din alimentele uzuale, obisnuite. Pofta de dulce ne-o inducem… Apoi, o crestem cu grija, zi de zi, o cultivam si o amplificam, pina cind intram in acel cerc vicios, din care scapam atit de greu: “simt ca mor, daca nu maninc ceva dulce” ! Un “ceva” care nu inseamna un fruct si care nu se limiteaza la un cub de ciocolata neagra…
Incepem sa aruncam vina in stinga si in dreapta, cind, de fapt, lucrurile stau cit se poate de simplu: pentru procesarea alimentelor dulci, pancreasul secreta insulina. Cu cit mincam mai multe dulciuri, cu atit secretia de insulina este mai mare. In exces, acest hormon provoaca hipoglicemie, cu simptome clare: foame permanenta si dorinta de a minca alte si alte dulciuri. In plus, insulina este un hormon de stocare, ceea ce duce la marirea stratului de tesutului adipos.
Ce solutii avem, pentru a scapa de “pofta de dulce” ? Pofta de dulce trebuie taiata, de cum apare. Total. Din radacina. Iata citeva idei, care te-ar putea ajuta:
- Inlocuieste ciocolata, cu cit mai multe fructe.
- Inlocuieste alimentele rafinate, cu cele integrale, nerafinate.
- Inlocuieste sucurile carbo-gazoase, cu sucuri din fructe, facute de tine, acasa.
- Cind ti-e pofta de dulce, bea un pahar cu lapte degresat si scortisoara, in loc sa maninci bomboane.
- Drojdia de bere si suplimentele cu crom ajuta la reglarea nivelului de zahar, din singe.
Care este opinia specialistului, despre “pofta de dulce” ?
In secventa VIDEO, poti asculta parerea unui cardiolog despre satisfactia imediata, oferita de dulciuri. Ne face bine sau trebuie sa scapam, cit mai repede, de ea ?
Concluziile iti apartin. Merita o bombonica sa iti pui in pericol sanatatea si silueta? 🙂
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler