Alimentatia, in timpul iernii, trebuie sa te apere de raceli si sa te pazeasca de kilogramele in plus ! Daca aceste doua scopuri sint atinse, inseamna ca meniul tau zilnic este corect. Daca maninci prea putin, imunitatea iti va fi la pamint si vei fi o prada usoara pentru raceli. Daca maninci prea mult si in combinatii nefaste, risti sa aduni kilogram, dupa kilogram, mai ales ca, in anotimpul rece, ingrasarea este un fel de “predispozitie” a organismului. Prin urmare, calea de mijloc, reprezinta, si in timpul iernii, solutia ideala !
Ce inseamna echilibru, in alimentatie ? Iata raspunsul specialistilor: meniul zilnic trebuie sa cuprinda, cu aproximatie, in functie de efortul fizic depus, cca 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare atentie, insa, la capitolul “grasimi” ! Luna decembrie poate fi numita si “luna grasimilor rele” ! Masa de Craciun reprezinta una dintre cele mai bogate surse de grasimi rele: carne de porc (preparata sub diverse forme, de la friptura, pina la cirnati si caltabosi), maioneza (care contine oua), prajiturile (care contin, si ele, grasimi de natura animala). Sigur, tuturor ne plac traditiile si, de Sarbatori, interdictiile alimentare nu au ce cauta in vietile noastre. Dar, macar pina atunci, ar fi bine sa evitam alimentele cu grasimi rele si sa optam pentru cele care contin grasimi bune (grasimile vegetale si cele din carnea de peste).
In ceea ce priveste proteinele, specialistii ne recomanda carnea si lactatele slabe, dar si galbenusul de ou (despre care se stie ca este cea mai de calitate proteina).
Alti nutrienti buni, in timpul iernii, care acopera o buna parte din necesarul zilnic al organismului, provin din legume si fructe. Daca nu gasesti legume proaspete, foloseste-le pe cele congelate. Iar daca tii cura de slabire, nu abuza de cartofi, mazare, linte sau fasole boabe, chiar daca, in timpul iernii, tin mai bine de foame. Ele iti aduc multe calorii si trebuie mincate cu masura. La capitolul fructe, nu uita ca citricele iti sporesc imunitatea, prin aportul mare de vitamina C. Foloseste-le, dar fara sa excluzi fructele autohtone !
De asemenea, cerealele integrale ne hranesc bine si ne aduc energie, iar specialistii ne recomanda, in special, orzul si ovazul. Nu uita, insa: cerealele se consuma la micul dejun si niciodata seara ! Din doua motive: fiind carbohidrati, stimuleaza secretia de insulina, care este un hormon de stocare, ceea ce poate duce la acumulare de tesut gras; aducind energie multa organismului, pot provoca stari de agitatie si insomnie.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler