Patrunjelul verde este miraculos, pentru organismul tau. Contine de 4 ori mai multa vitamina C, decit citricele, ajuta digestia, dezinfecteaza tubul digestiv si caile urinare, dreneaza bila, intareste imunitatea, are efect antiseptic asupra cailor respiratorii. Dar, frunzele de patrunjel au cele mai spectaculoase efecte asupra glandelor endocrine.
Au efect stimulator asupra activitatii gonadelor si ovarelor, reprezentind un excelent remediu impotriva impotentei si sterilitatii, dar si un redutabil tratament anti-imbatranire. Patrunjelul verde regleaza glandele cortico-suprarenale si este recomandat celor care au hiper sau hiposecretie, la nivelul acestor glande. Studii recente au demonstrat ca frunzele de patrunjel ajuta in tratarea hipotiroidiei.
Salata de patrunjel se prepara usor si este gustoasa, dar si foarte sanatoasa. Se consuma la masa, imediat dupa felul principal, fiind un excelent catalizator al digestiei. Este bine sa mancam salata simpla, fara nimic altceva. Ca sa asimilezi toate principiile active ale patrunjelului, este bine sa il mesteci foarte bine. Cum se prepara salata de patrunjel ? Spala, in apa rece, trei legaturi de patrunjel, apoi taie-l, cit mai fin posibil. Intr-un vas, amesteca patrunjelul tocat, cu zeama de la jumatate de lamiie, sare si putin ulei din simburi de struguri. Daca vrei, poti adauga rosie taiata foarte marunt si usturoi ras sau poti prepara reteta traditionala de Tabouleh (“Regina salatelor”):
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: patrunjel verde foarte proaspat, griu maruntit foarte fin (se gaseste la magazinele cu specific arabesc, special pentru tabulah), rosii carnoase, ceapa verde, lamiie, ulei din simburi de struguri, o lingurita de bulion, sare, optional somac (un condiment pe care il gasesti tot la magazinele cu specific arabesc) si menta verde.
Cum se prepara: pentru inceput, pune la inmuiat, in apa, jumatate de cana de griu maruntit. Vasul il lasi in frigider, pina cind prepari restul salatei. Spala 4, 5 legaturi de patrunjel proaspat si toaca-l foarte marunt. Rosiile, 2-3 bucati, se taie cubulete mici. Apoi, scoate griul, de la frigider, scurge-l bine si amesteca-l cu rosiile tocate. Taie 2, 3 fire de ceapa si pune-le peste patrunjel. Cind totul este gata, se amesteca, intr-un castron, patrunjelul, ceapa, griul, zeama de la una -doua lamii, uleiul si sarea. Optional, poti sa adaugi si citeva frunze de menta verde sau putin somac. Tabouleh se lasa, jumatate de ora, in frigider si se serveste rece.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler