Culoarea alimentelor nu este deloc intimplatoare. Iar daca vrei sa te bucuri din plin de beneficiile alimentelor, iti recomand sa alegi, pentru meniurile tale, o gama cit mai larga de culori. De ce? Iti explic:
Alimentele rosii sint bogate in licopen, un element ce reduce riscul aparitiei cancerului. El se gaseste in: rosii, pepeni si grapefruit rosu, struguri, vin rosu, coacaze, capsuni si mere rosii.
Alimentele portocalii contin alfa- si beta-caroten, molecule ce ajuta la imbunatatirea comunicarii dintre celule si la prevenirea imbatranirii precoce. Doua dintre aceste alimente sint morcovii si mango.
Alimentele galbene contin vitamina C si molecule carotenoide. Dintre ele, sint recomandate portocalele, mandarinele, papaya si nectarinele.
Alimentele de culoare galben-verzui contin carotenoizi si luteina, elemente care contribuie la sanatatea sistemului ocular. Aceste alimente sunt spanacul, mazarea, porumbul si avocado.
Alimentele verzi contin microelemente care ajuta ficatul sa fie sanatos si sa functioneze bine, iar dintre ele avem la indemina broccoli, varza si salata.
Alimentele colorate in alb/verde contin flavonoizi, molecule care protejeaza membranele celulelor. Asa sint ceapa, usturoiul, telina, perele, vinul alb, andivele si arpagicul.
Din legumele enumerate poti face o multime de salate, mancaruri, ciorbe si supe. O supa-crema, de exemplu, asortata cu niste crutoane din piine integrala, taiata cubulete si uscata in cuptor, poate fi o varianta excelenta si sanatoasa de a consuma cat mai multe legume colorate. 🍅🍆🥑🥦🥬🥒🌶🌽🥕🧄🧅
Publicat de Irina Reisler
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler