Calciul reprezinta cca. 1-2 kg, din greutatea ta. De aici, si importanta lui, in buna functionare a organismului, dar si denumirea de regele bioelementelor. 99 % din cantitatea de calciu se afla depozitata in oase si dinti, iar restul, in diverse tesuturi. Odata cu inaintarea in virsta, cantitatea de calciul, din organism, scade, in mod fiziologic, iar pentru a evita problemele ce pot aparea, este bine sa ne ocupam, din timp, de prevenirea lor.

Vara este perioada ideala, pentru asimilarea calciului, in organism. Acest lucru se poate intimpla doar cu ajutorul vitaminei D, care se sintetizeaza la nivelul pielii, prin expunerea la razele soarelui. Cu alte cuvinte, pentru a avea suficient calciu, avem nevoie de soare, de expunere directa, fara creme de protectie, pe piele. Pentru a evita arsurile solare, specialistii recomanda ca baia de soare sa se faca la primele ore ale diminetii.

NECESARUL ZILNIC DE CALCIU:

Bebelusii 0-6 luni, hraniti la sin, au nevoie de un aport zilnic de 300 mg de calciu; cei hraniti cu lapte praf au nevoie de 500 mg, zilnic. Intre 6-12 luni, doza zilnica recomandata creste la 550 mg; intre 1-3 ani, copilul are nevoie de 700 mg/pe zi, iar dupa 3 ani, de 800-900 mg.

Adultii (intre 19-50 de ani) au nevoie, zilnic, de 1000 mg, iar dupa 50 de ani, necesarul zilnic creste la 1500 mg.

ALIMENTE BOGATE IN CALCIU:

Susan, soia, migdale, alune, catina, smochine, fasole boabe, brinza de vaci, ou (mai ales galbenusul), lapte de vaca, nuci, smantana, iaurt, castane, fasole verde, mazare, macese, coacze negre si rosii, telina, radacina de patrunjel, hrean, urzica, spanac, varza alba, gulii, nalba, sparanghel, portocale, mure, morcovi, lamai, zmeura, fragi, porumb, ienupar, mandarine, capsune, castraveti, visine, cirese, grapefruit, pere, prune, piersici, banane, carne, mere, cartofi, ciuperci, cicoare, fulgi de ovaz, andive, orez, cod.

Administrarea suplimentara de calciului se face numai cu recomandare medicala, iar valorile lui este bine sa fie verificate din 6, in 6 luni.

Pentru a controla nivelul calciului din oase, pentru a depista precoce decalcifierile osoase sau osteoporoza, poti apela acum la o investigatie moderna si complet neinvaziva. Se face cu ajutorul unui aparat computerizat, pe care ti-l prezint in secventa VIDEO.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler