Un cercetator american a publicat, in cartea sa, numita „Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think”, un studiu care arata ca alimentele pe care scrie “low-fat” ne pot da dieta peste cap, cit ai clipi. Studiul arata ca, atunci cind te bazezi pe gindul ca maninci produse fara grasimi, poti consuma, de fapt, cu aproape 30 % mai multe calorii ! Bineinteles, acest lucru se intimpla pentru ca oamenii maninca mult mai mult, imaginindu-si ca produsele “low-fat” nu ingrasa.

„Obezii consuma si cu 45% mai multe calorii in astfel de situatii”, spune specialistul american. Un sondaj realizat in Statele Unite ale Americii arata ca cei mai multi oameni cred ca produsele fara grasimi au cu 40% mai putine calorii. In realitate, au cu cel mult 10% mai putine calorii fata de alimentele obisnuite.

Concluzia: “Light” sau “low fat” nu echivaleaza neaparat cu mai putine calorii – asa ne avertizeaza specialistii in nutritie.

In cazul alimentelor “light”, cele doua categorii de nutrienti vizate sint glucidele (adica zaharul) si lipidele (adica grasimea). Dar, nici in acest caz, 0 % nu inseamna 0 calorii. Ca sa evitam situatiile in care mincam un produs cu light sau cu 0 % grasime, dar cu un aport caloric de 100 de kilocalorii, pe suta de grame (din cauza continutului de zahar, de exemplu), este bine sa citim inainte eticheta. Acest gest ar trebui sa devina gest-reflex, atunci cind tii regim de slabire sau cind vrei sa nu te ingrasi.

CUM SE CITESTE CORECT ETICHETA UNUI ALIMENT LIGHT:

– continutul de glucide trebuie sa fie de 0-2 grame/100 grame sau miligrame, in produs.

– aceeasi cantitate trebuie sa se regaseasca si la continutul de lipide.

– un produs light nu trebuie sa contina zahar. Atentie ! Inlocuirea zaharului rafinat cu fructoza sau glucoza nu scade aportul caloric in mod semnificativ, ci doar absorbtia, in organism, se face mai lent.

CE SPUN SPECIALISTII DESPRE:

– Dulciurile pentru diabetici (Diet): reprezinta o capcana in care cad frecvent cei care vor sa slabeasca. “Aceasta categorie de alimente este creata special pentru persoanele bolnave de diabet, al caror organism nu are capacitatea de a metaboliza zaharul. Astfel, ciocolata, napolitanele, bomboanele şi gemul inscripţionate «diet» nu sunt recomandate persoanelor care vor sa slabeasca sau sa isi mentina silueta, deoarece acestea ingrasa”, spune medicul Mihaela Bilic.

– Bauturile racoritoare “light”: Nutritionistii spun ca, spre deosebire de sucurile normale, care au un continut caloric de 45 de kilocalorii/100 de militri, ofera avantajul unui aport caloric ce tinde spre 0. Atentie insa la sucurile ce nu contin adaus de zahar ! Aceste sucuri nu au adaus de zahar, dar au continutul propriu de fructoza, provenita din fructe. Astfel, un pahar cu fresh de portocale poate avea un aport caloric de 150 – 180 de kilocalorii !

– Produsele lactate: Multi medici nu recomanda, de exemplu, iaurturile care au in compozitie fructe sau musli. “Sunt bombe calorice echivalente ale dulciurilor, pe care toate lumea le maninca relaxat, in ideea ca maninca un iaurt”,  spune nutritionistul Mihaela Bilic. Lactatele “light” este bine sa contina:

* 1 – 1,5 % grasime – laptele semidegresat

* max. 3 % grasimi – iaurtul

In cazul in care tinem cura de slabire, nutritionistii nu recomanda consumul de smintina. Dar, este bine sa stim ca smintina ar trebui aleasa cu max. 12 % grasimi.

– Conservele: Intr-o cura de slabire, sint recomandate conservele in suc propriu, adica in apa sau sare. Conservele in ulei au un continut caloric mare. O singura lingura de ulei are 50 de calorii.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler