In traditia popoarelor asiatice, culoarea mincarii are o semnificatie deosebita, iar alimentele sint folosite nu doar ca hrana, ci si cu rol terapeutic. Studii recente dovedesc ca acest cod al culorilor este cit se poate de real si ca, in cazul mincarurilor viu colorate, nutrientii sint cei care dau alimentelor aceste culori puternice. Nutrienti ce ne sint recomandati, pentru un stil de viata sanatos si echilibrat.

Alimentele rosii sint bogate in licopen, un element ce reduce riscul aparitiei cancerului. El se gaseste in: rosii, pepeni si grapefruit rosu, struguri, vin rosu, coacaze, capsuni si mere rosii.

Alimentele portocalii contin alfa- si beta-caroten, molecule ce ajuta la imbunatatirea comunicarii dintre celule si la prevenirea imbatranirii precoce. Doua dintre aceste alimente sint morcovii si mango.

Alimentele galbene contin vitamina C si molecule carotenoide. Dintre ele, sint recomandate portocalele, mandarinele, papaya si nectarinele.

Alimentele de culoare galben-verzui contin carotenoizi si luteina, elemente care contribuie la sanatatea sistemului ocular. Aceste alimente sint spanacul, mazarea, porumbul si avocado.

Alimentele verzi contin microelemente care ajuta la asigurarea sanatatii ficatului si la sintetizarea unor molecule care distrug celulele canceroase. Dintre acestea, ne stau la indemina broccoli, varza si salata.

Alimentele colorate in alb/verde contin flavonoizi, molecule care protejeaza membranele celulelor. Asa sint ceapa, usturoiul, telina, perele, vinul alb, andivele si arpagicul.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler