Daca vrei sa slabesti si sa maninci sanatos, nu exclude din meniul tau cerealele integrale. Nici nu abuza de ele. Indiferent despre care cereale este vorba, daca sint integrale, adica neprelucrate, inseamna “viata”, pentru organism.

Ce beneficii iti ofera cerealele integrale:

* contin fibre, care joaca un rol esential in mentinerea sanatatii: fluidizeaza procesul de digestie, ajuta la slabit (pentru ca satura, fara sa ingrase si au foarte putine calorii), duc la scaderea colesterolului si previn constipatia.

* contin minerale, precum calciul, fierul, magneziul, fosforul sau zincul, sint vitale, pentru fiecare dintre noi. Fara ele, nu am putea supravietui. Cerealele integrale contin toate aceste elemente.

* ofera organismului vitamine, care ne dau energie, zi de zi. Ele ajuta la buna funtionare a sistemului nervos si a celui imunitar. Este important sa stiti ca vitaminele nu-si pot indeplini rolul, in absenta celorlalte substante nutritive, in special a mineralelor. Cerealele integrale aduc organismului vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 şi acid folic.

* contin grasimi nesaturate, grasimi bune, care nu se depun in vasele de singe si care mentin un nivel optim al colesterolului. Detalii despre ele, in articolul dedicat grasimilor bune.

Ti se par anoste, fara gust ? Te-ai saturat sa le maninci cu iaurt sau lapte ? Iata citeva retete care te vor face sa-ti schimbi parerea si sa iubesti cerealele integrale:

Mic dejun delicios

Este recomandat celor care au probleme cu tranzitul intestinal, celor care vor sa-si amageasca pofta de dulce si celor care vor o portie de energie, la inceputul zilei: se rade un mar mare, se adauga 2 linguri de cereale integrale combinate – griu, orz, ovaz – si 10, 15 stafide. Se lasa 10 minute, sa se inmoaie cerealele, si ai obtinut un mic dejun gustos, satios si sanatos.

Aperitiv din cereale

Avem nevoie de cite un pahar cu fulgi de secara, ovaz, griu, o ceapa, o legatura patrunjel verde, o lingura seminte de in, o lingura susan, o lingurita piper, o lingurita chimen, busuioc, sare. Fulgii se fierb fiecare separat, in apa sarata, pina se obtine o compozitie groasa. Se adauga (in cele trei compozitii) ceapa, condimentele si semintele. Se aseaza intr-o forma de chec, in straturi. Se incepe cu fulgii de ovaz, apoi secara si se termina cu fulgii de griu. Se coace in cuptorul fierbinte 50-60 minute.

Prajitura din mar cu cereale

Pentru o tava de aragaz avem nevoie de 6 mere mari, 6 linguri cu cereale (amestec de griu, orz, ovaz si secara), 2 lingurite de scortisoara, 1 lingurita esenta de migdale, indulcitor – dupa gust. Merele se rad, se adauga cerealele si restul aromelor. Se lasa cca. 20-30 de minute, pentru ca cerealele sa absoarba sucul merelor si sa se umfle. Compozitia se pune in tava, pe hirtie de copt, se niveleaza si se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute. Se taie, cind este complet rece.

Batoane de cereale caramelizate

Se fierb cerealele (poti alege cerealele integrale, care iti plac, in cantitatea dorita), se scurg intr-o strecuratoare si se trec pe sub un jet de apa rece (la fel ca pastele). Intr-o oala care nu lipeste (de preferat de teflon), se caramelizeaza 100 g de zahar brun. Se pun cerealele in zaharul caramelizat si se amesteca bine. Se aseaza, intr-o tava, o folie de plastic, in care se toarna compozitia si se da la rece. Dupa ce s-a racit si s-a caramelizat, taie batoane, cit de mari doresti, infasoara-le in folie si pastreaza-le in frigider.

In secventa VIDEO, poti sa vezi care sint cerealele integrale recomandate de specialisti. Le poti cumpara de la plafar sau din magazinele cu produse naturiste.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler