Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar citeva ciuperci Champignon contin de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decit germenii de griu si de 4 ori mai mult, decit ficatul de pui, considerate, pina acum, ca fiind cele mai importante surse. Specialistii de la Universitatea Hanyang, din Coreea de Sud, spun ca ciupercile pot scadea riscul de cancer la sin. De asemenea, s-a descoperit ca antiviralele active, prezente in ciupercile Shitake, intaresc sistemul imunitar, scad nivelul colesterolului din singe si reduc efectele grasimilor “rele”, saturate. Ciupercile Maitake reprezinta o excelenta sursa de beta-glucan, care are potentiale efecte anti-tumorale. Ciupercile urechi-de-lemn subtiaza singele si previn bolile cardiace si accidentele vascular-celebrale. Avind aceste argumente, nu putem spune ca ciupercile sint micii-marii campioni, pe lista super-alimentelor ? Cu siguranta, sint ! Si merita incluse in meniurile noastre, cit mai des posibil. Ciupercile nu contin grasime, sare sau zahar. Ele aduc organismului tau fibre si complexul vitaminic B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). Contin, de asemenea, potasiu, fier, fosfor si, cel mai important, seleniu, care nu se gaseste, de obicei, in fructe si legume. Iti ofera satietate, dar nu si un continut caloric mare, pentru ca ele contin 90 % apa.
CIUPERCI CRUDE UMPLUTE CU LEGUME (reteta Raw Food, bucataria fara foc):
Ingrediente: 1/3 ceasca de muguri de pin, 3 catei de usturoi, 1/3 ceasca de busuioc proaspat, 1 lingurita de suc zeama de lamiie, 1 ceasca de rosii maruntite.
Mod de preparare: Legumele se mixeaza, mai putin rosiile, pe care este bine sa le adaugi la sfirsit. Indeparteaza coditele ciupercilor si umple palariile ciupercilor cu acest amestec. Lasa-le la rece, timp de 2 ore, ca sa se intrepatrunda gusturile.
CIUPERCI CU SFECLA:
Ingrediente: ciuperci proaspete, sfecla rosie, ceapa, usturoi, ulei simburi de struguri, sare
Mod de preparare: Ciupercile se taie pestisori si se fierb, in apa cu sare. Sfecla se fierbe, se curata de coaja si se da pe razatoare. Usturoiul il faci mujdei. Ceapa se toaca si perpeleste usor, se adauga ciupercile, sfecla si mujdeiul de usturoi si se calesc impreuna inca 2-3 min. La sfarsit, se potriveste gustul de sare.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler