“Obiceiurile alimentare bune se invata in copilarie, la fel ca cei 7 ani de-acasa” – este o fraza spusa de un medic nutritionist, care mi-a ramas intiparita in minte si pe care am sa-mi permit sa o readuc in prim plan, cind si cind. Pietele sint inca pline cu roadele toamnei, vine si sezonul citricelor, asa ca, m-am gindit ca e un moment bun sa vorbim despre dragostea copiilor nostri pentru fructe.
Nu obisnuiesc sa povestesc aici, despre Anisia, fetita mea de 9 ani. Dar, acum doua saptamini, la Serbarile Toamnei, Anisia m-a asigurat ca a invatat sa iubeasca fructele: de pe o masa plina cu placinte si prajituri, ea a ales… un mar ! Nu, nu ii tin, zilnic, lectii de nutritie. A invatat sa iubeasca fructele si legumele, pentru ca, tot timpul, avem pe masa macar un mar sau o portocala, pentru ca mai trage cu urechea la interviurile cu invitatii mei, pentru ca niciodata nu i-am interzis dulciurile, de frica sa nu transform ciocolata, in… “fructul interzis” ! Lasind povestea personala la o parte, ma intorc la specialisti, care ne sfatuiesc imperativ sa includem fructele in meniurile copiilor nostri. Dar, nu ca desert ! Daca combini fructele cu alte feluri de mincare sau daca le consumi ca desert, vor face ca toate glucidele consumate la masa respectiva sa fie retinute in organism, vor intirzia procesul de digestie, vor duce la fementarea celorlalte alimente si, in final, la ingrasare. Fructele se maninca fie ca masa de sine statoare (cel mai indicat, dimineata, la micul dejun), fie cu o ora inainte de masa, fie dupa 3 ore de la masa de prinz sau de la cina.
In reportajul din secventa VIDEO, iti ofer citeva secrete ale fructelor, pe care le poti folosi si pentru tine, nu doar pentru copilul tau. Si tot aici, citeva idei pentru micul dejun al micutului tau si pentru pachetelul de la scoala. Sa iti fie de folos !
Si, pentru ca am pomenit despre citrice si fructe exotice, iata ce beneficii aduc ele, organismului:
LAMIIA – desi se spune ca iti creeaza aciditate gastrica si ca nu e bine sa o maninci pe stomacul gol, acesta este doar un mit ! In realitate, lucrurile stau exact invers ! Lamiia scade aciditatea gastrica. Specialistii recomanda sa bei, pe stomacul gol, un pahar cu apa calduta, in care ai stors 3,4 felii de lamiie. Si, dupa fiecare masa, este recomandata o limonada, in acelasi scop. Continutul mare de vitamina C face ca lamiia sa creasca imunitatea, sa previna si sa trateze racelile. Este un tonic cardiac si un diuretic excelent.
POMELO are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii. Are doar 42 calorii la 100g pulpa. Este un stimulator digestiv ideal. Multi sustin efectele sale impotriva stresului. Este bogat in vitamina C. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu, vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.
GRAPEFRUIT – scade nivelul grasimilor din singe (colesterolul si trigliceridele, cele vinovate de depunerile de pe vasele de singe, care duc, in timp, la infarct). Ajuta in curele de slabire, ca orice aliment amar, pentru ca determina digerarea salivara si gastrica. Este un tonic excelent.
PORTOCALELE – contin vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea racelilor. Ele iti sint recomandate si in probleme circulatorii.
MANGO – contine fibre, vitamina C si caroten. Consumul frecvent de mango poate preveni aparitia afectiunilor cancerigene. Il poti minca simplu sau cu iaurt sau muesli.
ANANASUL – este un excelent antiadipos, antiedematos si tonic digestiv. Accelereaza metabolismul si sustine remodelarea corporala, reducerea tesutului adipos si a celulitei. Ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism, reduce edemele si previne umflarea picioarelor. Contine o enzima asemanatoare celor digestive umane, care ajuta la o digestie buna si rapida.
KIWI – este singurul fruct care contine doza de vitamina C necesara zilnic unui adult. Contine, de asemenea, vitamina E si fibre. Ajuta la intarirea sistemul imunitar, in vindecarea problemelor digestive si la mentinerea unui aspect frumos al pielii.
AVOCADO – bogat in vitamina E, te ajuta sa-ti mentii sanatatea pielii si are efecte antioxidante, antiinflamatoare, de protejare a ficatului si de scadere a nivelului glicemiei şi colesterolului. Ajuta la cicatrizarea mai usoara a ranilor. Poate fi consumat ca atare sau poate fi inclus in diverse retete (miezul lui, pus in maioneza, ii confera acesteia un gust special).
PAPAYA – bogat in fibre, reduce nivelul colesterolului din singe. Este indicat si pentru stomac, deoarece contine enzime care grabesc procesul de digestie. Feliile de papaya se pot adauga si in salate de legume.
RODIA – contine antioxidantii (mai puternici ca cei din vinul rosu), care ne protejeaza de variate de cancer. Rodia elimina virusurile din organism si ne fereste de raceli, in sezonul rece. Previne imbatrinirea pielii si reduce ridurile deja existente. Contine vitaminele B si C, acid folic si acid pantotenic.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler