Nevoia de a manca usor in zilele acestea caniculare a fost cea care mi-a adus aminte de tarhon si de gustul fabulos pe care stie sa il dea mancarii. Iar cea mai simpla reteta pe care o puteam prepara era ciorba de legume cu tarhon. Simpla, racoroasa, de vara. Cu calorii putine si multa savoare. Ingredientele sunt cateva: dovlecel, varza, morcov, ceapa, cartof, iaurt batut cu galbenus de ou, o lingura de bulion, bors acru, sare si mult tarhon. Daca iti plac ciorbele mai consistente, poti pune si o lingura de orez. Daca tii post, poti adapta reteta, scotand galbenusul de ou cu iaurt. Asadar, legumele se perpelesc in putina apa si o lingurita de ulei din samburi de struguri (daca esti la dieta si nu folosesti ulei, se poate). Apoi adaugi apa si fierbi legumele. Cand s-au inmuiat, pui o lingura de bulion si mai dai un clocot. Apoi, urmeaza borsul, sarea si oul batut cu iaurt. Inca un clocot si, inainte de a stinge aragazul, adaugi tarhonul. Si leusteanul, daca vrei sa folosesti inca o aroma. Doua tipsuri utile: inainte de a pune legumele la calit, freaca varza in palme, ca sa nu fie tare. Iar cand bati galbenusul cu iaurt, pune si 2 linguri din zeama de la ciorba, ca sa nu se faca cocoloase. Simplu, rapid si fantastic de gustos! Mancare cu gust de copilarie. Pofta buna!  🥰

Beneficiile tarhonului:

  • Stimuleaza producerea de sucuri gastrice si imbunatateste digestia.
  • Are efect antioxidant.
  • Imbunatateste functiile rinichilor si vezicii urinare.
  • Ajuta la reglarea menstrei.
  • Este un tonic nervos excelent, care ajuta la imbunatatirea starii psihice.

Cauta tarhonul proaspat sau pe cel conservat in otet. Cel uscat isi pierde din savoare si proprietati. Daca gasesti tarhon proaspat (primavara si toamna sunt anotimpurile in care ai sanse sa-l gasesti in piete), il poti conserva in cel mai simplu mod: cu otet pentru muraturi si sare grunjoasa. Frunzele de tarhon spalate se freaca cu sare grunjoasa, se lasa 20 de minute intr-un vas, iar apoi se aseaza in borcan. Deasupra se toarna otet de 9 grade si se pastreaza cu capac, la frigider. Chiar si dupa deschidere, rezista la rece ani de zile.

Poti sa iti prepari si otet sau ulei aromatic, punand o crenguta de tarhon in sticla si pastand-o inchisa cateva zile. Gustul acestui condiment te va cuceri!

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler