“Slabeste corect si echilibrat !” – acesta este mesajul, pe care ti-l transmit, zi de zi, si pe care te rog sa nu-l uiti, niciodata, indiferent cit de multa suparare iti aduc kilogramele in plus ! Este important sa scapi de acest surplus, dar este vital sa-ti pastrezi sanatatea. Ce inseamna sa slabesti “corect si echilibrat” ? Inseamna un program de slabire sanatos, format din:

* regim alimentar, menit sa topeasca grasimea din interiorul organismului, prin reducerea aportului caloric si prin hranirea cu alimente sanatoase si combinatii alimentare corecte

* tratamente anticelulitice, menite sa topeasca tesutul adipos superficial si celulita, mentinind un tonus si un aspect frumos al tesuturilor, prin actiunea substantelor anticelulitice si de tonifiere

* sport, menit sa mentina si sa sporeasca masa musculara, ceea ce duce la ardere mai rapida a surplusului de calorii, din organism, si la reducerea stratului de tesut adipos, prin folosirea musculaturii.

In timpul programului de slabire, este foarte important sa topesti tesutul gras, dar sa pastrezi intacta masa musculara. Pierderea unei parti din masa musculara duce la incetinirea metabolismului, lucru care va face dificil procesul de slabire si va “facilita” marirea stratului de grasime. Pentru mentinerea sau sporirea masei musculare, este recomandat macar un strop de sport, in fiecare zi, si consumul de proteine.

Cit tesut gras este recomandat sa pierzi ? Niciodata, pe tot ! Grasimea are un rol foarte important, pentru organism, atita timp cit stratul adipos se mentine in limite normale. “Corect si echilibrat” inseamna un ritm constant si moderat de topire a grasimii. 1 kg / saptamina, acesta este idealul, atit trebuie sa slabesti, in sapte zile, daca programul tau de slabire este sanatos. Un gram de grasime din tesutul adipos uman contine 7,7 calorii (spre deosebire de grasimea pura, care are 9,3 cal/g, grasimea din organism contine si apa, proteina si tesut conjunctiv). Specialistii spun ca, pentru a slabi 1 kg/saptamina, trebuie sa “arzi” cu 1000 calorii mai mult, decit consumi, in fiecare zi. Sigur, idealul este sa imbini reducerea aportului caloric, prin alimentatie, cu cresterea activitatilor care “ard” calorii, fara a transforma regimul intr-un anevoios si deprimant calcul al caloriilor ! Si, niciodata, sa nu scazi aportul caloric zilnic sub 1000-1200 de calorii. Daca maninci mai putin de atit, metabolismul va fi incetinit, din nevoia organismului de a-si conserva energia. Astfel, kilogramele in plus nu vor pleca, ci vor continua sa se adune.

De unde poti afla cit, din greutatea ta, inseamna grasime ? Exista 2 modalitati, care te ajuta sa afli:

* aparatele de diagnosticare corporala care masoara masa musculara, masa grasa si cantitatea de apa, din organism (pentru detalii, click pe diagnosticare corporala)

* testul hidrostatic (cintarirea in apa), mai greu, insa, de aplicat acasa. In apa, grasimea pluteste, iar muschii se scufunda. Cu cit cintarul iti va arata mai putine kilograme, cu atit cantitatea de grasime din organism va fi mai mare.

Orientativ, specialistii ofera citeva cifre, care te ajuta sa vezi unde te situezi, in ceea ce priveste grasimea din organism, in functie de sex si de constitutia ta:

GRASIME ESENTIALA (PURA) IN ORGANISM (procent ideal, din greutatea corporala) – femei: 10-13 %; barbati: 2-5 %

CORP ATLETIC (procent ideal, din greutatea corporala) – femei:  14-20 %; barbati: 6-13 %

CORP SPORTIV (procent ideal, din greutatea corporala) – femei: 21-24 %; barbati: 14-17 %

CORP MEDIU (procent ideal, din greutatea corporala) – femei: 25-31 %; barbati: 18-24 %

CORP OBEZ (procentele care trebuie sa ne alarmeze) – femei: min. 32 %; barbati: min. 25 %

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler