In timp ce imi pregateam mincarea pentru astazi, mi-am dat seama ca vasele pe care le folosim pot reprezenta o capcana, in dieta si in pastrarea siluetei: ca sa slabesti, trebuie sa reduci portiile de mincare, iar vasele mari te impiedica sa faci acest lucru. La fel, te pot pacali, atunci cind vrei sa-ti mentii silueta. Asadar, ca sa controlezi marimea portiei de mincare:
1. Alege-ti unitati precise de masura. Transforma o cana, o lingurita si o lingura dragute in “gadget-uri” alimentare !
2. Cumpara-ti vase mici si dragute, din care sa iti faca placere sa maninci si sa bei. Afla-le neaparat masura ! Un bol de supa poate insemna 250 ml, dar si 500 ml ! Si, din necunoasterea masurii, poti minca mai mult decit cere dieta. Singurul vas mare poate fi cel din care bei apa !
3. Prepara salatele in castroane mici, nu in cel mai mare castron din casa.
4. Invata sa-ti portionezi mincarea ochiometric, prin comparatie cu diverse obiecte, si sa stii ce inseamna, cu exactitate, “o portie”. De exemplu, aproximativ 100 g de piept de pui sau peste au dimensiunea unui pachet de carti de joc. O jumatate de ceasca este de dimensiunea unei cupe de inghetata, iar o ceasca este cit o minge de tenis.
5. Portioneaza alimentele pe care le cumperi, in portii mici si corecte, in asa fel incit, atunci cind vrei sa gatesti sau sa maninci, sa ai la indemina exact cantitatea de mincare necesara dietei. Acest lucru este bine sa-l faci indiferent daca e vorba despre carne sau cereale.
6. Cind mergi la restaurant si nu ai nici o unitate de masura, maninca doar jumatate din portie sau imparte mincarea cu un prieten.
7. Nu sta la masa, mai mult decit este necesar ! Asta nu inseamna sa maninci pe fuga, ci sa previi tentatia de a minca mai mult decit trebuie.
8. Maninca, atunci cind ti-e foame, si ridica-te de la masa, atunci cind esti pe jumatate satula !
Publicat de Irina Reisler
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler