Trebuie doar sa respecti cateva reguli, cateva principii alimentare. E simplu, iata!
1. DIMINEATA, pe stomacul gol, beti un pahar cu apa plata, la temperatura camerei, in care s-au stors 2,3 felii de lamiie. Cu cit apa e mai calduta, cu atit e mai eficienta.
2. ORARUL STRICT DE MASA este obligatoriu, in fiecare zi, trebuie sa mincam la aceleasi ore (de exemplu, micul dejun la ora 7-8, prinzul la 12-13 si cina la 18-19).
3. MICUL DEJUN nu trebuie sa fie incarcat, dar este obligatoriu.
4. CELE 3 MESE ZILNICE sunt obligatorii. Intre ele, poti servi 2 gustari (putem alege, de exemplu, intre 150 g de iaurt degresat, fructe, 15-20 g de migdale).
VARIANTE DE MIC DEJUN:
a) 1-2 fructe
b) 150 g de iaurt / lapte degresat (cu 30 g de cereale, fulgi, ovaz, tarite de griu)
c) o felie de piine prajita (NU PIINE ALBA !) cu 30 g de jambon slab de pui / curcan SAU 50 g de brinza degresata + ceai / cafea
d) 200 ml suc de legume (morcovi, telina, patrunjel, cartof, sfecla, varza, etc)
e) un ou fiert tare + 1 ardei gras / 1 rosie
5. PRINZUL trebuie sa reprezinte masa principala a zilei.
VARIANTE DE PRINZ:
a) 125-130 g de carne slaba (pui, curcan, vita, vitel) la gratar cu 150 g de legume fierte sau crude
b) salata de sezon / salata de cruditati cu pui
c) 140 g de peste la gratar cu salata verde / muraturi / 200-250 g broccoli
d) exclusiv fructe
e) o supa limpede de legume cu 200 g de legume la gratar
f) 200-300 ml sana / kefir (2,0-2,5 % grasime) cu 1 felie de piine de secara prajita / 2 biscuti integrali
g) 40-50 g de orez brun (rosu, salbatic) cu 150-200 g de legume fierte sau crude
h) 200-250 g de cartofi fierti sau copti cu salata verde sau 150 g de legume de sezon
6. CINA trebuie sa fie extrem de lejera si servita cu MINIM 3 ORE SI JUMATATE INAINTE DE CULCARE.
VARIANTE DE CINA:
a) fructe
b) salata de cruditati + 100-125 g carne slaba la gratar
c) o cana supa de legume
d) 125 g de peste la gratar / fiert / in folie
e) 75-125 g de carne slaba de pui / vitel / vinat, la gratar, cu salata de cruditati sau de sezon
f) 1-2 cartofi copti cu salata verde
g) 75-100 g lactate
Nu va feriti de mirodenii, condimente, verdeturi !
ATENTIE ! DACA ATI MINCAT CARNE LA PRINZ, NU MINCATI SI LA CINA TOT CARNE !
7. In timpul mesei, nu beti apa sau alte lichide ! Abia dupa 20-30 de minute de la terminarea mesei, este bine sa bem apa.
8. LAMIIA este foarte indicata in curele de slabire. Ea nu arde stomacul, asa cum se spune, ci este alcalinizanta si antiacida gastric. In plus, nu contine aproape deloc zahar (fructoza).
9. INTREBAREA CARE TREBUIE SA INCHEIE ORICE ZI: CITE FRUCTE AM CONSUMAT ASTAZI ?
Fructele inseamna viata, energie, sanatate.
10. FRUCTELE sint alcatuite din celuloza, dar sint si glucide, deoarece contin fructoza. SE CONSUMA NUMAI PE STOMACUL GOL, NEAMESTECATE CU NIMIC SI NICIODATA NU TREBUIE MINCATE CA DESERT ! Daca facem aceasta greseala, procesul de digestie va fi impiedicat. Fermentatie = alcool = ficat agresat = ciroza. In plus, fructele isi vor pierde tot bagajul vitaminic.
Putem combina fructele intre ele, CU EXCEPTIA PEPENULUI ROSU, CARE TREBUIE MINCAT SIMPLU.
E de preferat consumul fructelor cu tot cu coaja si seminte.
CELE MAI BUNE MOMENTE PENTRU CONSUMAREA FRUCTELOR:
a) dimineata, pe stomacul gol, avind grija sa lasam 20-30 de minute, pina cind ne bem cafeaua sau mincam si altceva
b) in cursul dimineatii
c) in locul cinei
d) seara, inainte de culcare (dupa 2-3 ore de la cina)
ATENTIE LA CITRICE, VITAMINA C AGITA SI POATE DUCE LA INSOMNIE !
PEPENELE GALBEN NU SE MANINCA INAINTEA UNEI MESE PRINCIPALE, EL DETERMINA O MICA SECRETIE DE INSULINA, CARE CAPTEAZA GRASIMILE (LIPIDELE) !
11. MESTECA FIECARE GURA DE MINCARE, CIT MAI MULT POSIBIL ! Masticatia consuma calorii. Nu inghititi mincarea nemestecata si incercati sa mestecati fiecare inghititura cel putin 10 secunde.
12. Culcati-va seara, pe cit posibil, la aceiasi ora !
13. Nu “rontaiti” absolut nimic intre mese si nu “sariti” peste mese (cu exceptia cinei) ! Chiar si o aluna mincata intre mese va perturba procesul de digestie, ceea ce duce la formarea depozitelor de grasime.
14. Nu confundati apetitul cu foamea ! Nu va lasati convinsi de senzatiile auditive, de ceea ce spun cei din jur (“ce bun a fost…!”), de simturile olfactive (“vai, ce bine miroase !”) sau de cele vizuale (“uite, ce bine arata !”) !
15. AMAGITI-VA FOAMEA !
Incepeti mesele principale cu o salata de cruditati, cu fructe (cu 20-30 de minute inainte) sau pur si simplu beti 1-2 pahare cu apa.
La foamea “iminenta”, incercati cu morcov, telina, fructe, muraturi desarate, 2-3 bucatele de carne slaba rece, un iaurt degresat, cereale integrale.
16. BETI MULTE LICHIDE, MINIM UN LITRU SI JUMATATE, DOI / ZI ! Numai asa puteti ajuta organismul sa elimine deseurile metabolice.
17. ALIMENTE ZILNICE OBLIGATORII:
a) 2-3 fructe
b) 3-4 tipuri de legume
c) 100-125 g de lactate degresate (0,1 % grasime) – cas, urda, telemea de capra, brinza de vaci degresata, kefir
EVITATI LAPTELE PASTEURIZAT ! CONTINE PENICILINA !
d) fibre si cereale intergrale
ALTE ALIMENTE CARE NU TREBUIE SA LIPSEASCA DIN DIETA:
e) 75-125 g de carne, la 2,3 zile
f) 125 g de peste / zi
g) 2-3 oua / saptamina (de preferat, fierte tari sau omleta din albusuri cu verdeata)
h) bomboane fara zahar. ocazional, putem minca inghetata de fructe sau 2-3 tablete de ciocolata neagra.
INTR-O DIETA CORECTA, SINT INTERZISE RAFINATELE ALBE ! Puteti opta pentru:
– piine de secara, soia, tarite
– orez brun, salbatic, nedecorticat
– paste integrale
18. FOCUL ESTE CEL MAI MARE DUSMAN ! Alimentele trebuie preparate la cea mai scazuta temperatura si trebuie fierte cit mai putin timp.
19. INTERZIS !
– zahar
– prajeli
– maioneza
– grasimi (alege uleiul de masline extravirgin)
– dulciuri rafinate
– bauturi dulci
20. MISCAREA, sub orice forma, la orice virsta, este obligatorie, zi de zi.
21. TRATAMENTELE ANTICELULITICE de calitate reprezinta un adjuvant excelent, in curele de slabire.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler