GRASIMILE BUNE sint cele care nu se depun pe peretii vaselor de singe si care nu maresc colesterolul. Ele sint importante pentru organism si este bine sa le avem in alimentatia noastra.

GRASIMILE RELE sint grasimile de natura animala, cele care se depun pe peretii vaselor de singe, ingustindu-i si expunindu-ne la diverse probleme cardio-vasculare. Vezi VIDEO…

ALIMENTE CARE CONTIN GRASIMI BUNE:

– nuci, seminte de in, seminte dovleac si floarea-soarelui, alune (nu prajite), rapita, cinepa, soia, ulei virgin de masline, presat la rece, avocado, varza, spanac, conopida, broccoli, galbenus de ou, peste gras (somon, macrou, hering, ton) si untura de peste, crustaceele si fructele de mare – in general, grasimi naturale, nerafinate si netratate termic.

ALIMENTE CARE CONTIN GRASIMI RELE:

– prajelile, uleiurile rafinate, dublu rafinate, hidrogenate, grasimile animale si … excesul de grasimi, de orice fel !

Una dintre urmarile consumului de grasimi rele inseamna colesterol crescut. Inseamna risc de boli cardio-vasculare, de accident cerebral vascular, de steatoza hepatica si obezitate. Iata o lista de alimente care tin colesterolul sub control. Alimente ce nu trebuie sa lipseasca din meniul tau zilnic !

* VEGETALE BUNE – Legumele, in orice forma, ajuta la reducerea colesterolului. Intre ele, cele mai indicate sint:

– fasolea, lintea, mazarea, soia, maslinele, usturoiul si ceapa, varza, broccoli, spanacul, ardeiul, dovleacul, cartoful dulce, morcovul

– cerealele integrale, nerafinate si fara adaus de zahar, ajuta prin continutul bogat in fibre, minerale si vitamina B

– fructele bogate in antioxidanti: portocala, grapefruit, lamiia, fructele de padure, guava, mango, caisa, piersica

(ca sa va fie mai usor, tineti minte ca exista 2 grupe de vegetale care scad colesterolul: cele care contin multa vitamina C si cele care contin beta-caroten – fructele si legumele galbene si verde inchis)

* PROTEINELE ANIMALE BUNE:

– pestele, iar cele mai bune alegeri sint: somon, sardine, ton, pastrav (peste contine acizi grasi Omega 3, benefici pentru organism si pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare si a tensiunii arteriale. Omega 3 face parte dintre “grasimile bune”)

– lactatele degresate (ele nu contin grasimi, dar asigura organismului necesarul de calciu)

In secventa VIDEO, iti spun ce se intimpla daca grasimile rele se depun pe peretii vaselor de singe.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler