Oare cite kilograme in plus ne-a adus Pastele din acest an… ? Un raspuns cert nu vom avea, dar, privind statisticile producatorilor de mincare si bautura, putem fi siguri ca Pastele ne-a cam ingrasat… Primele rapoarte ale producatorilor arata o crestere semnificativa a consumului de oua si vin, cu ocazia sarbatorilor de Paste. Chiar daca, la carnea de miel si la cozonaci, vinzarile au fost ceva mai mici, fata de anul trecut, cifrele sint uluitoare, iar gindul la grasimile “rele” consumate ar trebui sa ne indrepte pasii spre masuri urgente, care sa previna kilogramele in plus si problemele de sanatate…
In magazine, s-au vindut 80 de milioane de oua, fara sa luam in calcul ouale vindute direct din gospodariile taranesti. Aceasta inseamna 14 milioane de euro. Si Patronatul Vinului a avut incasari mai mari cu 10 %, fata de Pastele din 2010. In 7 zile, incasarile au fost de 35 milioane de euro, fara sa luam in calcul vinul vindut in gospodariile taranesti. La capitolul “carne de miel”, producatorii au taiat 3 milioane de miei, iar cumparatorii au chetuit 200 de milioane de euro. Cifrele nu includ mieii vinduti direct din gospodariile taranesti. Anul acesta, in magazine, s-au vindut 8 milioane de cozonaci. La care ii adaugam pe cei facuti in casa ! Asa a aratat Pastele romanilor, in anul 2011…
Oua, alcool, carne de miel, cozonaci – fiecare, in parte, si toate, laolalta, inseamna grasimi “rele” si kilograme in plus. Tot ce simt nevoia sa fac, privind acest bilant, se rezuma la postarea unei liste de alimente cu continut caloric scazut, care sa ajute la echilibrarea balantei.
LEGUME:
Legumele sint alimentele care au cei mai sanatosi nutrienti, care aduc un aport de apa important, organismului, si care contin cele mai putine calorii. Dintre ele, aportul caloric cel mai scazut il au: ardeii grasi, telina, morcovii, dovleceii, castravetii, rosiile, ceapa, hreanul, varza, conopida, varza de Bruxelles si broccoli.
FRUCTE:
Desi fructele sint dulci si contin mult zahar (fructoza), ele aduc, organismului, o multime de nutrienti sanatosi. Este important sa consumam fructele proaspete si sa le alegem pe cele cu un continut caloric mic, cum ar fi caisele, capsunele, papaya, pepenele rosu, pepenele galben, grapefruitul, pomelo, prunele, ananasul si merele.
CARNEA:
Mai ales acum, dupa ce am consumat multe grasimi “rele”, ar trebui sa selectam, cu atentie, proteinele animale, din meniurile noastre. Specialistii ne recomanda pieptul de curcan, pieptul de pui (ambele, fara piele) si pestele. De asemenea, fructele de mare aduc, organismului, multi nutrienti sanatosi.
LACTATE:
Alege, in aceasta perioada, ca sa scapi de kilogramele in plus, lactatele degresate, indiferent daca e vorba despre lapte sau iaurt. Urda este ideala, pentru curele de slabire. La fel, iaurtul degresat te ajuta sa slabesti.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler