Toate gospodinele isi pregatesc, in aceasta perioada, proviziile pentru iarna. Se pun muraturi, se fac dulceturi si zacusca, se pun la conservat legume si fructe – stii sigur despre ce vorbesc ! Iata citeva sfaturi practice, care iti vor folosi in aceasta perioada si nu numai.

CUM CONSERVAM LEGUMELE IN CONGELATOR

  • Legume care pot fi pastrate, in congelator: ardei gras, morcovi, fasole verde, gulii, varza, spanac.
  • Legume care nu pot fi pastrate, in congelator: salata verde, castraveti. In general, nu pot fi conservate, la temperaturi scazute, legumele/fructele cu un continut mare de apa.
  • Pentru a se pastra cit mai bine, in congelator, legumele trebuie fierte putin, inainte de a fi introduse in pungi. Scufunda-le in apa fiarta, cu putina sare, pentru 3 minute, iar apoi, clateste-le cu apa rece. Astfel, legumele nu se vor oxida si nu vor suferi modificari, din cauza bacteriilor.
  • Nu inghesui alimentele, in congelator ! Intre ele, trebuie sa existe spatiu, pentru ca aerul rece sa poata circula si ingheta uniform. Daca inghesui alimentele, risti sa favorizezi aparitia bacteriilor.
  • O alta metoda prin care previi oxidarea alimentelor este pastrarea lor, in pungi ermetice. Aerul este cel care oxideaza, asa ca el nu are ce cauta in punga ta cu legume.

In camari se vor odihni o multime de mincaruri delicioase si sanatoase, numai bune sa ne dea energie in timpul iernii. In continuare, iti aduc 2 retete minunate, pentru camara ta de toamna.

Salata de ardei kapia si gogosari

INGREDIENTE: 2 kg gogosari, 2 kg ardei kapia, 300 ml ulei, 2 lg miere, 4 lg mustar, sare, piper, putin otet (daca doriti)

PREPARARE: Gogosarii si ardeii se coc si se taie feliute/fidelute (cca 0.5 cm). Intr-o cratita, se pune uleiul si, cind este incalzit, se adauga ardeii si gogosarii taiati felii. Totul se da clocot, apoi se adauga mierea si mustarul, se amesteca pe foc citeva minute si gata-i salata !

Intre timp, se pregatesc borcanele, care trebuie sa fie calde. Se pune salata calda, in borcanele calde, se inchid capacele (calde si ele) si se invelesc intr-o patura. Datorita faptului ca sint toate calde, se sterilizeaza imediat, nemaifiind nevoie a se steriliza la cuptor. Din cantitatile prezentate, ies 3 borcane de 800 ml cu salata.

Muraturi asortate

INGREDIENTE: gogonele, castraveti, morcov, conopida, telina, ridichi negre, gulii, prune, ardei, hrean, sfecla rosie, usturoi, piper boabe, mustar boabe, sare mare, cimbru, marar uscat, foi de dafin

PREPARARE: Legume se curata si se spala bine. Se taie toate, dupa gustul fiecaruia, in afara de gogonele si castraveti, care se pun intregi. Se aseaza in borcanele spalate bine si oparite.

PREPARARE SARAMURA: La 1 l apa se pune 1 lingura de sare mare. Amestecul se fierbe impreuna cu piperul, mustarul si foile de dafin, cca. 10 minute. Se lasa la racit si se toarna in borcane, cind este calduta. Borcanele se inchid ermetic. Pofta buna !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler