Creierul este organul nostru cel mai important, iar mintea umana poate controla totul. Exista si explicatii stiintifice, pentru pofta de inghetata, in detrimentul poftei de broccoli, de exemplu. Chiar asa ! Te-ai intrebat vreodata de ce nu poftesti la iaurt degresat, dar, in schimb, poftesti la ciocolata ?! In cele ce urmeaza, iti ofer raspunsuri argumentate, alaturi de o veste buna: creierul uman poate fi educat, antrenat, ca sa iubeasca alimentele sanatoase. Iata ce ai de facut:
INSTINCTUL LUI CAVEMAN GUVERNEAZA INSTINCTELE NOASTRE ALIMENTARE
Nutritionistul Susan Roberts explica, in scrierile sale, de ce creierul nostru alege alimentele nesanatoase, in locul celor benefice: instinctul lui Caveman este vinovat. De-a lungul miilor de ani, oamenii nu au avut suficienta mincare si au fost nevoiti sa se zbata, pentru a o obtine. Cu alte cuvinte, creierul uman este obisnuit instinctiv sa caute alimentele cu continut caloric mare, pentru a evita moartea organismului, prin inanitie. Inlaturarea acestui instinct este primul pas, in schimbarea obiceiurilor alimentare.
SECRETUL REUSITEI SE AFLA IN CREIERUL TAU
Intr-un supermarket, creierul tau te poate forta sa te indrepti catre raionul de panificatie si sa cumperi o gogoasa cu ciocolata, in loc sa-ti indrepte pasii spre raionul cu iaurt dietetic. Dar, acum stii ca trebuie sa te opui instinctului lui Caveman si sa-ti educi creierul sa gindeasca sanatos: tu esti “seful”.
Intr-un experiment recent, facut de cercetatorii americani, subiectii au fost pusi sa bea, timp de 2 saptamini, un suc cu aroma de vanilie, sarac in grasimi saturate. Dupa 2 saptamini, trei sferturi dintre subiecti au descris sucul ca “fiind deloc gustos”.
Intr-un alt studiu, al specialistilor japonezi, se demonstreaza ca poftele sint induse de mediul in care traim. Autorii explica un lucru pe care noi, romanii, il simtim din plin: pofta de un anumit aliment este influentata de traditiile culinare ale poporului respectiv.
Concluzia, in toate aceste situatii, este una singura: depinde de fiecare dintre noi cum ne educam creierul, ca sa invatam sa mincam sanatos. Exact ca in celebrul film pentru copii “Cum sa-ti dresezi dragonul” !
DRESEAZA-TI DRAGONUL… PARDON, CREIERUL !
Este nevoie de multe, multe exercitii, ca sa obtii rezultate si sa invingi instinctele, sa iti schimbi poftele si obiceiurile alimentare. Lucreaza, zi de zi, cu creierul tau, pentru ca detii puteri nebanuite. Exista persoane care au reusit si care acum simt nevoia si au pofta de cereale integrale si salate. Se poate sa iti repugne ciocolata si sa ti se faca rau, daca maninci mai mult de o felie de tort ! Chiar daca suna extremist, trebuie sa recunosti ca este incurajatori si ca ti-ai dori o asemenea performanta. Exerseaza si o vei avea !
OBEZITATEA SI CONTROLUL CREIERULUI
Sute de nutritionisti isi petrec mii de ore, studiind mecanismele creierului, in raport cu obiceiurile alimentare. Ei au descoperit ca acestea se bazeaza pe doua mecanisme neurologice: creierul controleaza atit dorinta de a minca, cit si nevoia de a minca. Prin unirea acestor doua mecanisme, creierul ne spune ce sa mincam si ce alimente sa alegem. Daca vom reusi sa echilibram aceste mecanisme ale creierului, vom fi in masura sa ne controlam poftele si sa consumam alimentele de care organismul nostru are nevoie, nu pe cele dupa care tinjeste.
INVATA SA ALEGI MINCAREA SANATOASA !
Nutritionistii descriu acest proces de educare a creierului ca avind 3 etape:
Pasul 1: Curata-ti casa !
Acest lucru inseamna sa elimini, din casa ta, orice aliment de care iti este pofta. Nu aduce acasa nici un aliment dupa care tinjesti ! Chiar daca trebuie sa-l cumperi pentru cineva, scapa de el, cit de repede poti. De exemplu, daca organizezi o petrecere, imparte tortul invitatilor si da-le tot ce ramine, la pachet. Nu tine alimente nesanatoase, in casa !
Pasul 2: Inconjoara-te de alimente sanatoase !
Urmatorul pas este autosustinerea. Fa-ti un bine si inconjoara-te numai de alimente sanatoase ! Cit mai multe alimente sanatoase, ca sa poti da iama in ele, ori de cite ori iti fac pofta. Cind pleci de acasa, pune in geanta, intotdeauna, un mar, un pumn de cereale integrale sau un iaurt degresat.
Pasul 3: Metoda sandwich-ului:
Acest ultim pas ne invata sa ne ferim de extreme si de frustrari. Dupa ce ti-ai invatat creierul sa manince sanatos, nu inseamna ca nu te mai poti atinge, in viata ta, de un cub de ciocolata. Exista, insa, riscul de a transforma “un cub de ciocolata”, intr-un obicei zilnic. Pentru a evita aceasta intimplare, specialistii ne vind un pont: metoda sandwich-ului. Ce inseamna, concret ? Inseamna sa maninci acel cub de ciocolata (neagra, daca tii la silueta ta) in mijlocul unei mese la care servesti o salata: incepi masa cu salata; cind ai ajuns la jumatatea ei, maninca tableta de ciocolata; incheie masa cu restul de salata. Astfel, creierul nu-si va reactiva amintirile placute, legate de gustul ciocolatii si nu va pastra gustul ei, ci pe al salatei. Recunosc, este un truc nou, ce merita toata atentia !
CONCLUZIA:
Dupa ce antrenamentul creierului devine obisnuinta, ziua nu se va mai incheia cu un castron plin cu inghetata ! Bineinteles, mincat ca desert, dupa cina… Acest obicei va ramine doar o trista amintire, pentru ca tu ai devenit stapin pe creierul tau si ai invatat sa faci alegeri sanatoase !
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler