Un studiu recent arata ca o persoana, din 5, sufera de stres si are, automat, risc de ingrasare sau kilograme in plus. Nu este o noutate faptul ca stresul ingrasa; toata lumea stie ca surplusul de kilograme apare in perioadele grele, cu multa munca, nervozitate crescuta, stari emotionale puternice si oboseala maxima. Explicatia este simpla: in organism, exista doi hormoni ai stresului, cortizolul si leptina; sub efectul lor, organismul intra in stare de alerta, isi incetineste metabolismul si incepe sa-si faca rezerve, pentru a se apara. Evident, aceste rezerve de combustibil se depoziteaza sub forma de grasime.

In aceste situatii, spun nutritionistii, apare pofta de alimente care contin multi carbohidrati, ca de exemplu pastele si dulciurile. In cazul consumului exagerat de carbohidrati, riscul ingrasarii este enorm. De ce ? Pentru ca tot ce depaseste necesarul zilnic de carbohidrati, excesul, este transformat in grasime si depozitat in tesutul adipos. In acelasi timp, excesul de carbohidrati determina si o crestere a nivelului de glucoza din singe. Acest lucru stimuleaza pancreasul sa secrete insulina, pentru a contracara cresterea glicemiei, iar insulina este un hormon de depozitare. Si uite asa, factorii care determina ingrasarea se tin de mina si acumuleaza grasime, in celulele adipoase.

Ce e de facut, atunci cind cauzele stresului nu pot fi indepartate, cit ai bate din palme ? Poti incerca sa ii combati efectele, prin alimentatie. In primul rind, elimina din meniul tau toate alimentele care excita sistemul nervos: cafeaua, ciocolata, cacaoa, bauturile care contin cofeina, bauturile energizante, ceaiul negru/verde (ele contin teina, un ingredient similar cofeinei).

In perioadele de stres mare, sint recomandate alimentele care linistesc sistemul nervos: cele bogate in vitamina B. Aceasta ajuta la cresterea productiei de serotonina din creier, o substanta care induce, in organism, starea de relaxare. Nutritionistii spun ca cele mai eficiente alimente anti-stres sint iaurtul, laptele, spanacul, fisticul, migdalele, portocalele, papaya, avocado si crevetii. Ele conti si acid folic, un alt “ingredient” care aduce optimism si stare buna.

Si bineinteles, fructele si legumele se afla, si de data aceasta, pe lista recomandarilor. Ele ne ajuta sa depasim perioadele grele, prin continutul mare de vitamine si antioxidanti.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler