Atunci cind sezonul rece ia locul verii, organismul are o perioada de adaptare, din punct de vedere energetic si, implicit, nutritional. Isi pregateste “proviziile” pentru iarna, isi reface sistemul de aparare, isi aduna resurse, pentru a se adapta noilor conditii. In timpul acestei treceri, multi dintre noi se confrunta cu o senzatie de foame ceva mai accentuata, iar daca nu avem grija ce, cit, cum si cind mincam, riscam sa ne alegem cu ceva kilograme in plus.

Transforma “foamea de toamna” in aliatul tau si nu te lasa pacalita ! In aceasta perioada din an, putem invata, cu usurinta, sa mincam corect, exact atit cit avem nevoie. Senzatia de foame accentuata nu este neaparat un dusman, daca stii cum s-o tii sub control. Acum, iti poti exersa vointa, acum poti lucra cu mintea ta, cu organismul tau, prin exercitii simple de autocontrol. Evident, totul se bazeaza pe o alimentatie corecta, ea fiind singura care te va ajuta sa depasesti aceasta perioada:

Sfatul numarul 1: mese la ore fixe, zi de zi, si nimic intre ele. Si nu uita: micul dejun bogat este obligatoriu, pentru ca el te ajuta sa ai energie si sa nu simti foamea, peste zi.

Sfatul numarul 2: meniul tau trebuie sa contina 5 mese, pe zi, chiar daca pina acum aveai doar 3. Mincind putin si des, vei ajuta organismul sa depaseasca senzatia de foame accentuata.

Sfatul numarul 3: maninca in tihna. Senzatia de satietate apare in circa 15-30 de minute, de la momentul mesei, si ca mincatul pe fuga, in graba, duce la consumarea unei cantitati mai mari de mincare. Durata ideala a unei mese este de circa 30 de minute, pentru ca organismul sa aiba timp sa transmita, creierului, semnalul ca s-a saturat.

Sfatul numarul 4: alege, pentru meniul tau, alimente satioase, care iti tin de foame, un timp indelungat. Dintre acestea, iti amintesc doar citeva: urda, ouale de prepelita, ciupercile, supele si bauturile calde, cerealele integrale, rosiile si sucul de rosii. Legumele si fructele asigura organismului vitamine si energie, dar nici proteinele animale nu trebuie sa lipseasca, din meniul tau. Ele vor intirzia aparitia senzatiei de foame, fiind foarte satioase. Atentie, insa, proteinele animale au regulile lor, principala fiind ca nu se amesteca niciodata cu carbohidratii (cartofi, orez, paste, piine).

Sfatul numarul 5: alege alimentele cu calorii negative. Ele iti ofera senzatie de satietate, timp indelungat. In plus, te ajuta sa scapi de kilogramele acumulate, in timpul verii, pentru ca ele, pentru a fi digerate, ard un numar mai mare de calorii, din organism, decit contin. Iata lista lor:

LEGUME:

– ceapa
– morcov
– telina
– castravete
– sfecla
– varza
– dovlecel
– sparanghel
– spanac
– fasole verde
– conopida
– ridiche neagra
– ridiche de luna
– ardei iute

CONDIMENTE SI MIRODENII:

– patrunjel
– usturoi
– busuioc
– tarhon
– marar
– cimbru
– menta
– salvie
– cuisoare
– nucsoara

FRUCTE:

– ananas
– lamaie
– capsune
– mango
– zmeura
– afine
– portocale
– grapefruit
– mere
– mandarine

Iata si cateva combinatii de salate cu calorii negative:

mere-castraveti-piept de pui-menta proaspata
rosii-cartof fiert-busuioc-ceapa
vitel fiert rece-sfecla-telina-patrunjel
ou fiert tare-fasole verde-ceapa
morcovi fierti taiati rondele-papadie-sfecla

Sos pentru salata: un sos “vinaigrette”, din suc de lamaie sau grapefruit, ulei de masline sau de porumb sau iaurt degresat, la care se adauga dupa gust usturoi, ceapa, busuioc, patrunjel, menta, tarhon, marar, sare si piper.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler